ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

10 September 2021 Author :  

Ως  Ημέρα Εθνικής Μνήμης της  Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας  από το  τουρκικό κράτος καθιερώθηκε , η 14η Σεπτεμβρίου, με ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής   Βουλής ( Π.Δ.304 / 2001 (ΦΕΚ 207/τ.Α/21-9-2001) . Σκοπός αυτής της απόφασης είναι  η απόδοση της δέουσας τιμής στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και η διατήρηση  αναλλοίωτων στη μνήμη του έθνους μας των δραματικών ιστορικών γεγονότων του 1922, που οδήγησαν στον ξεριζωμό των Ελλήνων  και το τέλος της τρισχιλιετούς παρουσίας του Ελληνισμού στα χώματα της Μ. Ασίας .

    Φέτος οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19  Σεπτεμβρίου 2021.

 

Στο νησί της Καλύμνου , έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, θα λάβουν χώρα τα παρακάτω :

  •  Φωταγώγηση όλων των δημοσίων και δημοτικών  καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι τις πρωϊνές ώρες της 19ης Σεπτεμβρίου 2021.
  •  Γενικός σημαιοστολισμός από  8ης πρωϊνής ώρας μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α,  ΝΠΔΔ  και ΝΠΙΔ,  των τραπεζών, των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών, καθώς και των πλοίων που θα ναυλοχούν στο λιμάνι.
  • ΄Ωρα 11.00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού χοροστατούντος του   Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατούμενου    από ολόκληρο τον Ιερό Κλήρο της Πόλεως. 

         Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από  την κ. Σβίγκου Αγγελική  , δασκάλα

          του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου  .

 

  •  Ώρα 11.30: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων  στην Κεντρική  Πλατεία, από τους :  Έπαρχο,   Δήμαρχο,   εκπροσώπους των αναγνωρισμένων από τον Κανονισμό της Βουλής   πολιτικών κομμάτων,  Πρόεδρο του  Δημοτικού Συμβουλίου ως  εκπρόσωπο της Εθνικής    Αντίστασης,     Διοικητή του 5\42  Σ.Ε. Καλύμνου,  Διοικητή   του  Α.Τ. Καλύμνου,   Λιμενάρχη,  Διοικητή της  ΑΕΝ , εφεδροπολεμιστικές   οργανώσεις  και  εκπροσώπους  των  παραρτημάτων  των αναγνωρισμένων  αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στην  Περιφερειακή Ενότητα.

 

Τιμές κατά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων θα αποδώσουν  άγημα του Στρατού  και η Φιλαρμονική  του Δήμου Καλυμνίων .

 Στην ανωτέρω επίσημη δοξολογία και στις λοιπές εκδηλώσεις του προγράμματος καλούνται να παραστούν:

      Ο Λαός της Καλύμνου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Παΐσιος, Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές Δω/σου, ο Δήμαρχος Καλυμνίων o Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Ειρηνοδίκης, πρώην Βουλευτές, πρώην και τέως Δήμαρχοι, ο Διοικητής του 5/42 Σ.Ε. Καλύμνου, ο Διοικητής του Τ.Ε. Καλύμνου,  ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου, ο Λιμενάρχης, o Διοικητής της ΑΕΝ, ο Αερολιμενάρχης,  οι Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών,  οι Προϊστάμενοι ΝΠΔΔ και Ι.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.), εκπρόσωποι  της Εθνικής Αντίστασης , ο εκπρόσωπος του  ΠΣ ΠΕΣΜΑ ,  οι ΄Εφοροι Προσκόπων και Οδηγών, ο Πρόεδρος του Περιφ. Τμήματος του Ε.Σ., οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Συλλόγων, Σωματείων, Επαγγελματικών Οργανώσεων και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.

      Τελετάρχης των εκδηλώσεων ορίζεται  ο κ. Διακομιχάλης Βασίλειος , δημοτικός υπάλληλος και Βοηθός Τελετάρχη    ο κ . Κάππας Γεώργιος,  συνταξιούχος.

Τα σχετικά με την εκκλησιαστική τελετή παρακαλείται να φροντίσει η Ιερά Μητρόπολη.

      Για την τήρηση της τάξης στο χώρο έξω από τον ναό, παρακαλείται να μεριμνήσει  το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου και στο χώρο κατάθεσης στεφάνων και παρέλασης το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

  •  Τέλος, παρακαλούνται   οι κ. Διευθυντές των Σχολείων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, της Π.Ε. Καλύμνου, να μεριμνήσουν ώστε να γίνουν  ενημερωτικές για  την  Ημέρα   Εθνικής Μνήμης ομιλίες στα σχολεία, την Παρασκευή   17 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες που προβλέπονται, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

                                           Ο   ΕΠΑΡΧΟΣ

 

                                            ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ                                                     

 

 

 

 

 

 

 

332 Views
AigaioTV
Login to post comments

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Του Δημήτρη Μάρδα Καθηγητή, Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε), ανακοίνωσε τα αποτελέσματα
Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή έντονη κακοκαιρία που έπληξε
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης του σημαντικού έργου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΑΜΑΡΙ» Παστίδας σε συνδιοργάνωση με τον
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε και εκκίνησε ο διεθνής ανοικτός
Ο Δήμος Καλυμνίων σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου
Γράφουν: Γιώργος Κασσάρας, πρώην Βουλευτής και Γενικός
Με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε φέτος ο Μέγας
  Δυναμική η παρουσία του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου στο
Με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η κάλυψη των
Τελετη κοπής πίτας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλύμνου με τον Σεβασμιωτατο
Σε Ελληνοτουρκικά ζητήματα αναφέρθηκε ο υπ. Εθνικής Αμύνης
Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τους ομιλητές οι οποίοι θα
Aνακοίνωση Ανακοινούνται  η εντός σύντομου χρονικού
Το έργο υλοποιείται με τη συμμετοχή 8 φορέων και συντονιστή το
Το Διεθνές Φεστιβάλ Θαλάσσιου Τουρισμού, το κορυφαίο γεγονός για τον
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…