Αθήνα, 24/02/2021

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:          «Επικείμενη απόσπαση νεολιθικού κτηριακού συγκροτήματος ηλικίας 6.500

χρόνων στο Γυαλί Νισύρου»

Κυρία Υπουργέ,

Το Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, διαμαρτύρεται έντονα για την πρόσφατη γνωμοδότηση του «ΚΑΣ», σύμφωνα με την οποία, αποφασίστηκε η απόσπαση του νεολιθικού κτηριακού συγκροτήματος, στο Γυαλί, νησίδας κοντά στη Νίσυρο. Το Γυαλί ή “Κισσηρούσα” του Πλίνιου, μικρό ηφαιστειογενές νησί της Δωδεκανήσου, αποτελούσε σημαντικό σταθμό της τοπικής ναυσιπλοΐας, συνδέοντας τις μικρασιατικές ακτές και ειδικότερα, την Κνίδο με τα γύρω νησιά και τις γειτονικές νησίδες, έως τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο, τουλάχιστον από την 5η χιλιετία π.Χ. Η στρατηγική του θέση και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του, με τις άφθονες πηγές οψιανού, οδήγησε στην πρώιμη κατοίκησή του, ήδη από τη νεολιθική περίοδο. Το δε νεολιθικό κτήριο του Γυαλιού αποτελεί μοναδικό μνημείο, τόσο για τα νεολιθικά Δωδεκάνησα, όσο και για το φυσικό περιβάλλον του νησιού, που έχει πλέον αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύγχρονη εξορυκτική δραστηριότητα. Το κτήριο έχει διασωσμένο δάπεδο από σχιστολιθικές πλάκες και ίχνη καύσης. Εκεί βρέθηκαν πλήθος αγγείων και λίθινων εργαλείων. Τα λίθινα θεμέλια των τοίχων εδράζονται στον φυσικό βράχο και σε ψαμμιτικό υπόβαθρο, από το οποίο προέρχεται και το οικοδομικό υλικό του κτηρίου, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη κάθε απόπειρα απόσπασής του.

Το Γυαλί, εκτός από αρχαιολογικός χώρος και τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, διακηρυγμένος αναλόγως με την υπ' αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Φ22/50807/2272/23-12-1982 (ΦΕΚ 322/Β/8-6-1983) πράξη, αποτελεί μνημείο λόγω και της γεωλογικής του εικόνας. Η διαδικασία απόσπασης του άνω νεολιθικού κτηρίου και μεταφοράς του σε άλλη θέση θα σημάνει την καταστροφή του μνημείου, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, λόγω της φύσης του ευρήματος, της κλίσης του εδάφους και του τρόπου θεμελίωσής του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Μας διαβεβαιώνετε ότι η τυχόν ανάδειξη του ανωτέρω μνημείου σε άλλη θέση από την ήδη υφιστάμενη, αφενός, δεν θα εκθέσει το άνω κτίσμα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς, τα υλικά δομής του, η στήριξή του σε διαφορετικά επίπεδα θεμελίωσης και το επίμηκες των τοίχων του, δεν εγγυώνται την ασφαλή μεταφορά του και αφετέρου, δεν θα χάσει οριστικά το εν λόγω την αυθεντικότητά του;
  2. Με δεδομένο ότι ο Ν.3028/2002, στο άρθρο 42, παρ. 1, προβλέπει ότι: «Η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του», προτίθεσθε να εφαρμόσετε την σχετική ανωτέρω διάταξη νόμου, ώστε να μην καταστραφεί το εν λόγω μνημείο κατά τη μετακίνησή του;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

                                                                                  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 Κύριε Πρωθυπουργέ,Την Πέμπτη 11/2/2021 έγινε η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών της περιοχής μας και της νήσου Αστυπάλαιας.

Βάσει αυτών ποσοστό άνω των 90% του νησιού μας χαρακτηρίζεται είτε ως Χ.Χ. (ανέκαθεν χορτολιβαδικά) είτε ως Δ.Δ. (ανέκαθεν δασικά).

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι τίθεται σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συνόλου σχεδόν του νησιού.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Οι εκτός οικισμού εκτάσεις της Αστυπάλαιας ανήκουν εδώ και εκατονταετίες σε 3 κυρίως νομικά πρόσωπα:

  • Σε ιδιώτες (με τίτλους 100 τουλάχιστον χρόνων πριν)
  • Στον Δήμο (ως κληροδοτήματα από το 1846)
  • Στο Ε.Φ.Τ.Α. (Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας, Ν.Π.Ι.Δ.), προερχόμενες από δωρεές και αδιάλειπτη νομή, επίσης από εκατονταετιών αποδεικνυόμενες με μισθωτήρια, συμβόλαια, πρακτικά του Ιδρύματος, κ.λπ.

Όλοι οι παραπάνω έχουν πληρώσει φόρους μεταβίβασης μερικές φορές έως τώρα, ΤΑΠ, ΕΝΦΙΑ και φόρο ακίνητης περιουσίας για τις εκτάσεις που εκμισθώνονται.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το Ε.Φ.Τ.Α. καταβάλλει 66.000 τον χρόνο ΕΝΦΙΑ για τις εκτάσεις που μισθώνει κυρίως στους κτηνοτρόφους του νησιού!!!

Αυτός καθαυτός ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων είναι δε προβληματικός, αφού ακριβώς ίδιας φύσης εκτάσεις σε προγενέστερο χρόνο έχουν χαρακτηριστεί σαν ΠΑ (αγροτικές) και όμορές τους ως Χ.Χ. (ανέκαθεν χορτολιβαδικές).

Σίγουρα κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά.

Όλοι οι ιδιοκτήτες για να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους καλούνται ουσιαστικά να καταθέσουν ενστάσεις, να επιβαρυνθούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε παράβολα, αμοιβές μηχανικών, φωτοερμηνείες κ.λπ. κ.λπ. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο χρόνος που θα απαιτηθεί ώστε να εξετασθούν από την αρμόδια επιτροπή οι ενστάσεις που θα πάρει πολλά έτη στην κυριολεξία.

Εν τω μεταξύ όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να πληρώνονται όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) καθώς και αμοιβές και φόροι για μεταβιβάσεις – αποδοχές κληρονομιάς κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις αυτές με κανένα τρόπο έως την όποια οριστική απόφαση.

Κύριε, Πρωθυπουργέ επιβάλλεται άμεση παρέμβαση δικιά σας ώστε:

  1. Να μεταφερθεί το όποιο βάρος – υποχρέωση απόδειξης της κυριότητας των εκτάσεων αυτών από τους νυν ιδιοκτήτες στο Ελληνικό Δημόσιο.
  2. Να δίνεται η δυνατότητα τουλάχιστον στις χορτολιβαδικές εκτάσεις να αξιοποιούνται από τους νυν ιδιοκτήτες τους. Το Ελληνικό Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει την όποια έκταση σε όποιο χρόνο κρίνει χωρίς να εμποδίζεται η αξιοποίηση του ακινήτου στο ενδιάμεσο διάστημα, βασιζόμενο όχι μόνο σε χαρακτηρισμό της φύσης του εδάφους (χορτολιβαδικό), αλλά και με αποδείξεις εμπράγματου δικαιώματος.

Με εκτίμηση και

τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες,

Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας

Νικόλαος Κομηνέας

                                                                                   

  

Page 1 of 9
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…