Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της με μια παραδοχή αποτυχίας στο μεταναστευτικό και επιδιώκει να ξεμπλοκάρει με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις κατά τους επόμενους μήνες, γράφει η γαλλική Les Echos.

 


Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν προτείνει την προώθηση των ώριμων ζητημάτων, έστω και με τον κίνδυνο απώλειας ενός μοχλού πίεσης στη συνολική διαπραγμάτευση. Ο επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε καταρχάς τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού οργανισμού προστασίας των συνόρων, της Frontex.

Οι Βρυξέλλες έχουν πράγματι προτείνει την αύξηση του δυναμικού του οργανισμού στα 10.000 άτομα. Ελκυστική στην πρώτη ματιά, η πρόταση προσκρούει ωστόσο σε σοβαρές αντιστάσεις.

Ευρωπαίος διπλωμάτης επισημαίνει ότι οι ταχείς ρυθμοί ενίσχυσης της εξουσίας της Frontex, όπως και ο αριθμός 10.000, δεν είναι ρεαλιστικά, ειδικά δεδομένου του κόστους που συνεπάγονται για τα κράτη-μέλη. Ένα δεύτερο θέμα αφορά τα προνόμια αυτής της υπηρεσίας, καθώς τίθεται ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών. Οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ανησυχούν για τον δυνητικά παρεμβατικό χαρακτήρα του μηχανισμού. Η Επιτροπή προτείνει επίσης την αποσύνδεση των 7 νομοθετικών κειμένων για τη μετανάστευση που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Ένωση. Η πρόταση φαίνεται τεχνικά εξεχόντως πολιτική. Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι, από τα 7 επίμαχα κείμενα, τα 2 είναι χαμένα.

Έως τώρα, οι Ευρωπαίοι επεδίωκαν την ταυτόχρονη συμφωνία και για τα 7 κείμενα, με ανομολόγητο στόχο την άσκηση πίεσης στις χώρες που δεν ενδίδουν σε καμία μορφή συμβιβασμού. Ωστόσο, σε κράτη μέλη και Επιτροπή είναι αισθητή η κόπωση και ο πειρασμός να επιτευχθούν κάποια απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Τέλος, οι Βρυξέλλες εισηγούνται μια προσωρινή λύση σχετικά με τις αφίξεις μεταναστών από τη θάλασσα, προκειμένου να μην επαναληφθεί το χάος που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η ιδέα ενός συνασπισμού εθελοντριών χωρών που θα μοιραστεί μέρος των μεταναστών δεν παύει ωστόσο να είναι περίπλοκη, καταλήγει το δημοσίευμα της Les Echos.

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να φθάσουν το 2018 στο υψηλότερο σημείο τους στην ιστορία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Προγράμματος Άνθρακα (Global Carbon Project). 

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών απαιτεί εδώ και τώρα σύσσωμος ο Ελληνικός λαός επισήμανε σε σημερινή του ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς στο πλαίσιο συζήτησης που έγινε στην Ευρωβουλή για το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο Στρατιωτικών μας.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς «συζητείται για δεύτερη φορά εδώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η πάνδημη απαίτηση του Ελληνικού Λαού για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα ήδη για 48 ημέρες στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Στις 12 Μαρτίου μετά από παρέμβασή μου εδώ στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Ταγιάνι, εξέφρασε την συμπαράσταση όλων μας προς τους δύο Στρατιωτικούς και ανέλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την απελευθέρωσή τους».

Μετά την πρωτοβουλία του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά η Ομάδα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ECR) κατέθεσε ψήφισμα-ράπισμα κατά του Ερντογάν και της Τουρκίας με το οποίο ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών.

 Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τα ερευνητικά προγράμματα, τη στήριξη των νέων και των μικρών επιχειρήσεων

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ χρειάζεται να χρηματοδοτήσει νέες προτεραιότητες, καθώς και τη σύγχρονη, βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη των φτωχότερων περιφερειών της Ευρώπης
Πρέπει να αντικατασταθεί τμήμα των συνεισφορών των ευρωπαϊκών κρατών με νέους πόρους

Το ΕΚ υιοθέτησε προτάσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ που θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει νέες προτεραιότητες και να καλύψει το έλλειμμα του Brexit.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, μπορούν να προσφεύγουν από σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, δημοσιογράφοι, αγρότες κ.α.) προκειμένου να ρυθμίσουν οφειλές προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η αίτηση μπορεί να αφορά οφειλές έως 50.000 ευρώ προς την ΑΑΔΕ και επιπρόσθετα οφειλές έως 50.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ. Τους επόμενους μήνες θα υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης και για όσους έχουν υψηλότερες οφειλές.

Πρεμιέρα σήμερα Τρίτη (30/01) στο Νταβός της Ελβετίας, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αλπικού σκι. Πρεμιέρα και για τα ελληνικά χρώματα με την Μαρία-Ελένη Τσιόβολου στο αγώνισμα του γιγαντιαίου σλάλομ κάνοντας μια πολύ καλή εμφάνιση.

Στη δημοσιότητα έδωσαν ΜΜΕ της πΓΔΜ, επικαλούμενα πηγές στη Νέα Υόρκη, τα πέντε ονόματα που φέρεται να πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς στις διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Σκοπίων.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε σήμερα το πρωί την ακτή του νότιου Περού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, τουλάχιστον 65 έχουν τραυματισθεί και σπίτια και δρόμοι έχουν καταρρεύσει.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από το αεροδρόμιο της Τραπεζούντας στην βορειοανατολική Τουρκία, όπου το βράδυ του Σαββάτου, ένα αεροπλάνο της εταιρίας Pegasus «γλίστρησε» από τον διάδρομο προσγείωσης και βρέθηκε στον γκρεμό! 

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερ Κικλ (FPO, ακροδεξιά) προκάλεσε σήμερα πολεμική προτείνοντας τον περιορισμό των αιτούντων άσυλο με «συγκεντρωμένο» τρόπο σε ειδικά κέντρα, ένας όρος που ερμηνεύθηκε ότι απηχεί τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο, που προβλέπει την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…