Η κυβέρνηση κάνει το μαύρο-άσπρο στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου 30-08-2018

30 August 2018 Author :  

Να θολώσει τα νερά επιχειρεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, στην απάντησή του προς το Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, σχετικά με τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο.
Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, κάνοντας λόγο για μονομερείς κινήσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. στη Νίσυρο, ερήμην της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ. Σταθάκης αρνείται ότι υπήρξαν μονομερείς ενέργειες!
Όλα αυτά, ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. προχωρά σε διενέργεια διαγωνισμού εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας στο νησί και πρόσφατα, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το γεωθερμικό δυναμικό.


Κατά δεύτερο λόγο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος μιλά για την εγκατάσταση γεωθερμοηλεκτρικής μονάδας μικρής ισχύος (έως 5 MW), σε απομακρυσμένη τοποθεσία, εκτός Καλντέρας, που θα είναι αθέατη από τους οικισμούς και τον περιφερειακό δρόμο προς Μανδράκι.
Ο κ. Σταθάκης επικαλείται μελέτες του ΙΓΜΕ και του ΕΚΠΑ που πιστοποιούν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και εμμέσως επιρρίπτει ευθύνες στο Δήμο Νισύρου, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. έχει ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή τη διεξαγωγή μιας ανοικτής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αίτημα το οποίο δεν έχει έως τώρα απαντηθεί.
Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, από άλλο φορέα, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σε δήλωσή του, ο κ. Μάνος Κόνσολας αναφερόμενος στην απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζει:
«Ουσιαστικά, η κυβέρνηση κάνει το άσπρο-μαύρο.
Δεν δέχεται ότι έχει προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, τη στιγμή που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του νησιού και ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής στρατηγικού εταίρου.
Στην απάντηση, μάλιστα, αναφέρεται ότι: «δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κανένα έργο στη Νίσυρο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας…».
Οι πολίτες της Νισύρου ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Σε ό, τι αφορά στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας από άλλο φορέα, τα παραπέμπει όλα στο μέλλον...σε νομοσχέδιο που θα...κατατεθεί».

889 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…