Ολιγωρία της κυβέρνησης στο ζήτημα της αποκατάστασης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Κω 27-04-2018

27 April 2018 Author :  

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού για την καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Κω, κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι εννέα μήνες μετά το σεισμό δεν υπάρχει, ούτε προγραμματισμός, αλλά ούτε και ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών.


Όλα αυτά, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού εισπράττει 8,4 εκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση, από τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδεκανήσου.
Ο κ. Κόνσολας απευθύνει τρία συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας απαντήσεις:
1. Εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν προχωρήσει στην εκτίμηση των πόρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κω. Ποιο είναι το ακριβές ύψους του ποσού που απαιτείται;
2. Εάν έχουν δρομολογηθεί οι μελέτες αποκατάστασης.
3. Εάν υπάρχει δέσμευση πόρων για να υλοποιηθούν τα έργα αποκατάστασης αλλά και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων.
Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας στηλιτεύει και το γεγονός ότι οι τουαλέτες στο Ασκληπιείο στην Κω είναι κλειστές για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου αφού η κυβέρνηση καθυστέρησε να προχωρήσει στην πρόσληψη των εποχικών υπαλλήλων.
Το Ασκληπιείο αποτελεί έναν από τους χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Το 2017 κατέγραψε 135.290 επισκέπτες και 829.727€ έσοδα από την τιμή των εισιτηρίων.
Σε δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας τονίζει:
«Η κυβέρνηση, εννέα μήνες μετά το σεισμό, δεν έχει κάνει τίποτα για την αποκατάσταση των ζημιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κω.
Όταν, όμως, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία της τουαλέτας στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου και να προχωρήσει εγκαίρως στην πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά.
Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η αποκατάσταση των ζημιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κω αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Συνδέεται με τη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη».

 

925 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…