«Ν. Σαντορινιός: Εναντίον της κοινωνίας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, βάζει πλάτη στην κερδοσκοπία και τα καρτέλ ενέργειας»

31 May 2022
Author :  

Παρατίθενται σημεία από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Από τις 6» με τους δημοσιογράφους Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά.

 31/05/22 Συνέντευξη στην @ΕΡΤ Α.Ε. στην εκπομπή 《Από τις έξι》 - YouTube

  • 90% αύξηση στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, 20-30% στην υπόλοιπη Ευρώπη – Επιμένει η Κυβέρνηση να μην φορολογεί τα υπερκέρδη των λίγων κολλητών της

  «Μπορεί η κρίση να είναι διεθνής αλλά η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια τιμών στην Ευρώπη με την υπογραφή και την ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Για παράδειγμα, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 90% όταν ο μέσος όρος αύξησης στην Ευρώπη ανέρχεται στο 20-30%, ενώ είμαστε, επί μια σειρά μηνών, οι πρώτοι στην Ευρώπη στο κόστος χονδρεμπορικής τιμής φυσικού αερίου».

«Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση επιλέγει να ΜΗΝ ενισχύει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ενισχύει ΜΟΝΟ όσους αισχροκερδούν από την παραγωγή της ενέργειας. Ως ΣΥΡΙΖΑ, καταθέσαμε συγκεκριμένη τροπολογία για τον τρόπο φορολόγησης των υπερκερδών. Ζητάμε να μπει πλαφόν στο κέρδος πάνω στην τιμή της χονδρεμπορικής, αφήνοντας ένα εύλογο κέρδος της τάξης του 5%, όταν σήμερα, σε περιπτώσεις, το κέρδος έχει φτάσει το 100%!»

«Η Κυβέρνηση όμως συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα ενώ υποτίθεται ότι εδώ και καιρό έχει εξαγγελθεί ότι θα φορολογήσει τα κέρδη των εταιρειών. Προσέξτε όμως: Με τα διάφορα τερτίπια της ΡΑΕ, κατ’ εντολή της Κυβέρνησης και με συγκεκριμένες οδηγίες που έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο, φτάσαμε από τα 900 εκ. κέρδους που υπολόγισε αρχικά η ΡΑΕ (χωρίς να συνυπολογίζονται τα κέρδη τριμήνου Αυγούστου-Οκτωβρίου) στα 360-400 εκ. Έτσι όπως το πάνε, σε λίγο το Κράτος θα τους δίνει κιόλας αντί να φορολογήσει τους 5 παραγωγούς και κολλητούς της ΝΔ!»

  • Με ανύπαρκτες δικαιολογίες, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα – Τεράστιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ειδικά τα μικρά νησιά

«Όσο αφορά στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, η Κυβέρνηση απέρριψε την πρότασή μας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης -όταν 18 ευρωπαϊκές χώρες το έχουν ήδη πράξει-, με την δικαιολογία ότι αυτό χρειάζεται 1,5 δις. Το ποσό αυτό μπορεί πολύ εύκολα να αντληθεί μόνο από την αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ, κατά1,7 δις πάνω από τον στόχο, το πρώτο τετράμηνο του έτους. Ο λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι τιμές στα καύσιμα και στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, ώστε υπάρχει υπερ-απόδοση. Μόνο με αυτό ως εργαλείο, θα μπορούσε να μειωθεί η τιμή των καυσίμων φθάνοντας στις τιμές της Κύπρου η οποία αγοράζει από τα ελληνικά διυλιστήρια!»

«Στα νησιά μας υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Ενώ επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ξεκινήσει, ειδικά για τα μικρά νησιά, την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην αντλία, δηλαδή να επιδοτούνται τα βενζινάδικα κατά 22 λεπτά/λίτρο για να πέσει η τιμή, η Κυβέρνηση το κατήργησε».

  • Για ποιον τελικά «έσπασε αυγά» ο κ. Χατζηδάκης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Σίγουρα όχι για τους καταναλωτές.

«Το χρηματιστήριο ενέργειας που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την Κυβέρνηση ΝΔ. Μάλιστα, για την λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης επέμενε, τον Σεπτέμβριο του 2020, ότι «θα σπάσουμε αυγά» και ότι δεν θα υπάρχει αύξηση στις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές!»

«Για να λειτουργήσει όμως σωστά το χρηματιστήριο ενέργειας, πρέπει να υπάρχουν σαφείς διμερείς συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και παρόχων. Αυτό πρέπει να επιβάλλεται από το κράτος και αυτό ζητούσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ όταν ανακοινώθηκε η εφαρμογή του ευρωπαϊκού θεσμού. Ούτε αυτό έκανε η Κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η τιμή της ενέργειας στη χώρα μας είναι απολύτως εξαρτώμενη από το χρηματιστήριο σε αντίθεση με τις άλλες χώρες. Οι πάροχοι αγοράζουν το 99%της ενέργειας την προηγούμενη μέρα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό φτάνει μόλις στο 46%».

388 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…