Η Πατμιάδα Εκκλησιαστική σχολή «αναγεννάται»

30 May 2022 Author :  

Υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα, η σύμβαση για την ανακαίνιση και επισκευή της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής.

 «Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που δρομολογούμε στο νησί της Αποκάλυψης και που θα δώσει νέα δυναμική σε ένα από τα πιο εμβληματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το οποίο διαθέτει έντονο εθνικό ιστορικό αποτύπωμα», εξηγεί ο Δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Πέντες.

Η Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή ιδρύθηκε το 1713 και η θέση της είναι μοναδική στον κόσμο, καθώς βρίσκεται δίπλα στο χώρο του Ιερού Σπηλαίου μέσα στον οποίο ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, έφτασε εξόριστος το 95 μ.Χ., και συνέγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης.

Η Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία και ιστορικότερο σχολείο της Ελλάδας πριν ακόμη ιδρυθεί το Ελληνικό κράτος. Από την Πατμιάδα προέρχονται διδάσκαλοι του Γένους, Αρχιερείς και Πατριάρχες, ενώ η φήμη της έχει εξαπλωθεί πέρα από τα όρια της ελληνικής επικράτειας, από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία ως τη Μ. Ασία και τη Β. Αφρική.

Η εν λόγω σύμβαση αφορά τις «επισκευές και συντήρηση του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής» με συμβατικό κόστος ύψους 1.452.660,01€. Το έργο δημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ΚΤ.ΥΠ ΑΕ και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Για τη δρομολόγηση του έργου καθοριστική ήταν η συμβολή του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, του Προέδρου της ΚΤΥΠ ΑΕ Τίμου Κατσίπου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Θανάση Γιάνναρη.

Επιπλέον, πολύτιμη είναι η συνεργασία με τον Σχολάρχη της Πατμιάδας Σχόλης κ. Ιωάννη Ζαρκαδούλα, καθώς και με τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Παππά», δηλώνει ο Δήμαρχος Πάτμου.

IMG 7584f120128b3110f72da9e2a4779624 V

Παράλληλα με το σημαντικό έργο της ανακαίνισης μία ακόμη ιστορική απόφαση έχει ήδη ληφθεί καθώς από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, η Πατμιάδα θα λειτουργεί πλέον ως πρότυπο σχολείο βάσει σχετικής νομοθετικής διάταξης.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το νέο «πρόσωπο» της Πατμιάδας Σχολής δύναται να δημιουργήσει νέες προοπτικές και στον τουρισμό, καθώς οι ανακαινισμένες αίθουσες του θα μπορούν  να αξιοποιηθούν ως συνεδριακό κέντρο για τους θερινούς μήνες σε συνεννόηση με τη διεύθυνση της σχολής, δίνοντας την ευκαιρία στους συνέδρους να βιώσουν την εμπειρία μέσα σε ένα από τα ιστορικότερα σημεία εκπαιδευτικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας.

501 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…