Βεβαιώθηκε παράβαση για ρύπανση περιβάλλοντος στο αντλιοστάσιο λυμάτων στο Χοχλακά. Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΕΧΡΙ 2.000.000 ΕΥΡΩ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ.

11 May 2020 Author :  

του Νίκου Μελιανού

Μια βραδυφλεγής βόμβα με αναμμένο το φιτίλι βρίσκεται στα χέρια της δημοτικής αρχής και έχει σχέση με το πρόβλημα του αντλιοστασίου των λυμάτων στο Χοχλακά,

ένα αντλιοστάσιο που κατασκευάστηκε πριν από 35 χρόνια και το οποίο υπολειτουργεί προκαλώντας προβλήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και που έκαναν εδώ και χρόνια τους κατοίκους της περιοχής να προσφύγουν σε υπηρεσίες και υπουργεία για να βρουν το δίκιο τους.

Έτσι μετά από αγώνα διάρκειας. Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας και Περιβάλλοντος Δωδ/σου στις 30 Ιουλίου 2019 ήλθε στην Πάτμο και πραγματοποίησε αυτοψία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η σύνταξη έκθεσης αυτοψίας μετά από περιβαλλοντικό έλεγχο σε υφιστάμενο αντλιοστάσιο ακαθάρτων στην περιοχή Χοχλακάς της νήσου Πάτμου. Η έκθεση συντάχτηκε και απεστάλη στις 23 Οκτωβρίου 2019 στην ΠΝΑΙ και στη Δ/νση ΠΕΧΩΣΧΕ Δωδ/σου.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται πλήθος συνημμένων εγγράφων, από Νόμους, υπηρεσίες, υπουργεία, ιδιώτες, το Α.Τ. Πάτμου, ΚΥΑ, ΠΝΑΙ, Αποκεντρωμένη και άλλα και εκτός του σύντομου ιστορικού που κάνει επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα, υπήρχαν στα συμπεράσματα οι προτάσεις της καταλήγοντας πως ο Δήμος Πάτμου πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση του Η/Μ εξοπλισμού του επίμαχου αντλιοστασίου, τοποθέτηση ηλεκτροπαραγωγικού ζεύγους, σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου, κατάλληλη εφεδρεία αντλιών κ.λπ και να καταθέσει σύμφωνα με τη διαδικασία του Ν. 1650/86 άρθρο 30 παρ. 4, υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων επί των αναφερομένων στην έκθεση, θέτοντας υπόψη των μελών του ΚΕΠΠΕ χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων εργασιών, και υπογράφεται από τα μέλη του ΚΕΠΠΕ, στο οποίο μέλος του ήταν ο τότε αντιδήμαρχος των οικονομικών κ. Κοκκώνης Ελευθέριος, ως εκπρόσωπος του δήμου, όταν πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος στις 30/7/2019.

Στις 7 Νοεμβρίου 2019 με το Α.Π. 600 έγγραφο η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δωδ/σου διαβιβάζει στο Δήμο την έκθεση αυτοψίας μετά τον περιβαλλοντικό έλεγχο που έγινε τονίζοντας τα εξής:

"Σας διαβιβάζομε την από 23/10/2019 έκθεση αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ Δωδ/σου και παρακαλείσθε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε με το Ν.3010/2002 και ειδικότερα το άρθρο 26 περί συγκρότησης κλιμακίων ελέγχου το άρθρο 6 περί περιοριστικών όρων και το άρθρο 30 περί διοικητικών κυρώσεων, για την παροχή έγγραφων εξηγήσεων εντός προθεσμίας 10 (δέκα) ημερολογιακών ημερών, προσκομίζοντας τα στοιχεία που ζητούνται. Με την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας, θα επιβληθούν οι κατά Νόμον προβλεπόμενες κυρώσεις" .

Επίσης σύμφωνα με την από 23/10/2019 έκθεση αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ, θα έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας της εγκατάστασης του αντλιοστασίου ούτως ώστε να μην επαναλαμβάνεται το φαινόμενο υπερχείλισης των βοθρολυμάτων και κοινοποιήθηκε στον κ. Κοκκώνη Ελευθέριο μέλος του ΚΕΠΠΕ Δωδ/σου, σε συναρμόδιους φορείς και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Κω.


Έκτοτε, και παρά το γεγονός ότι πέρασαν 6 μήνες, αντί 10 ημέρες, χωρίς ο Δήμος Πάτμου – άγνωστο γιατί – να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Δωδ/σου, στις 27 Απριλίου 2020, συντάσσει Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο αντλιοστάσιο προσαγωγής ακαθάρτων στο Χοχλακά, παραθέτοντας 20 βελτιώσεις που ενώ προτάθηκαν, δεν τις υλοποίησε ο δήμος, και τα στοιχεία τα οποία είχε ζητήσει σχετικά με τις βελτιώσεις δεν απαντήθηκαν, έκρινε ότι ο δήμος Πάτμου λόγω της παραβατικής του συμπεριφοράς πρέπει να τιμωρηθεί με διοικητική ποινή που μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 2.000.000 ευρώ, ανεξάρτητα από την αστική ή την ποινική ευθύνη που στοιχειοθετείται από αυτή τη συμπεριφορά. Και σαν να μην έφτανε αυτό βεβαίωσε την παράβαση, λόγω μη προστασίας του περιβάλλοντος.


Τραγική Ειρωνεία
Τη βεβαίωση του προστίμου υπογράφει ο ανεξάρτητος μέχρι τότε δημοτικός σύμβουλος κ. Κοκκώνης Ελευθέριος, ο οποίος μετά από 3 ημέρες δηλ. στις 30 Απριλίου ορίσθηκε ως αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών στη νυν δημοτική αρχή, αφού έκανε αίτημα συμμετοχής του σ’ αυτήν και μετά την εκπαραθύρωση από τη θέση αυτή της πρ. αντιδημάρχου Ειρήνης Κανιαρού και φαίνεται ότι η βεβαίωση του προστίμου ήλθε με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στο Δήμο.


Το χειρότερο όλων είναι ότι η ίδια έκθεση και η πράξη βεβαίωσης παράβασης μαζί με το φάκελο των σχετικών εγγραφών , απεστάλη στον κ. Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Άλλο ένα επεισόδιο σ’ ένα καινούριο σήριαλ που ξεκίνησε και που η συνέχεια του οποίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ το έγγραφο της βεβαίωσης παράβασης με ημερομηνία 27/4/2020 κοινοποιείται στον εκπρόσωπο του ΔΗΜΟΥ στο ΚΕΠΠΕ, δεν συμβαίνει το ίδιο με το έγγραφο που απεστάλη στον κ. Εισαγγελέα Κω με ημερομηνία 6/5/2020 το οποίο κοινοποιήθηκε μόνο στο Δήμο Πάτμου. Σημαίνει κάτι αυτό; Ίσως! Ο καιρός θα δείξει.

patmostimes.gr

 
370 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…