Μονομερείς ενέργειες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε στη Νίσυρο, ερήμην της τοπικής κοινωνίας 02-08-2018

02 August 2018 Author :  

Το ζήτημα των μονομερών ενεργειών της διοίκησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε στη Νίσυρο, που εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η Νίσυρος ανήκει στις περιοχές υψηλού ηφαιστειακού και σεισμικού κινδύνου και σύμφωνα με επιστημονικές απόψεις και μελέτες η αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας σε ενεργά ηφαιστειακά τόξα, συνιστά επικίνδυνη επιλογή.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σε απάντησή του, τον Ιούλιο του 2016 ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχε διαβεβαιώσει το Βουλευτή ότι η εταιρεία δεν θα προχωρούσε σε καμία ενέργεια χωρίς την αποδοχή και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.
«Το γεγονός ότι άλλαξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δεν αποτελεί δικαιολογία για τις μονομερείς κινήσεις στις οποίες προέβη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που προχώρησε σε διενέργεια διαγωνισμού εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας στο νησί και πρόσφατα, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το γεωθερμικό δυναμικό», τονίζει ο κ. Κόνσολας.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι, πέρα από τις μονομερείς κινήσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Νισύρου, υπάρχει και παραβίαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/35, που προβλέπει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων για σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα.
Ο κ. Κόνσολας ερωτά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την κυβέρνηση, αν είναι σε θέση να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι η εκμετάλλευση υψηλής ενθαλπίας σε ενεργές ηφαιστειακές περιοχές, όπως η Νίσυρος, δεν εγκυμονεί κινδύνους, αλλά και γιατί δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις για ήπιες μορφές εκμετάλλευσης όπως η χαμηλή ενθαλπία.

831 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…