ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

02 November 2023
Author :  

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με την επιβολή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος 10.920 ευρώ και τη μείωση το τέλους επιτηδεύματος κατά 50% από το 2024 για όσους εμφανίσουν υψηλότερα εισοδήματα από το τεκμαρτό εισόδημα,θα προκαλέσει αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο για 473.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σημείο αναφοράς του νέου συστήματος είναι ο κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος, μετά τα 3 πρώτα έτη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και τη συνολική μείωση των κοινωνικών επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μάλιστα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θεωρεί ότι εισαγάγει ένα "καινούριο και δίκαιο σύστημα φορολόγησης" χωρίς να αιτιολογεί σε ποιο σημείο του νομοσχεδίου απονέμεται η φορολογική δικαιοσύνη.

Καθιερώνει αυθαίρετα ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού, θεωρώντας δεδομένο πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες κερδίζουν κατ' ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50% θα έχουν μόνο όσοι έχουν αναπηρία ή όσοι δραστηριοποιούνται σε χωριό ή σε νησί κάτω των 3.100 κατοίκων. Καμία πρόβλεψη για μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν ανήλικα παιδιά ή που ζουν σε παραμεθώριες νησιωτικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα.

Καμία πρόβλεψη για μείωση του τεκμηρίου σε ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι μονογονεϊκές οικογένειες ή έχουν ανήλικα παιδιά με αναπηρία.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι αυξήσεις στους φόρους θα δουν αυτοί που κατά τεκμήριο δεν δήλωναν τα εισοδήματά τους, θεωρώντας εμμέσως πλην σαφώς όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες φοροφυγάδες και παράνομους.

Η υπερφορολόγηση όμως των ελεύθερων επαγγελματιών θα οδηγήσει στο οικονομικό τους αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να μην είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες θα αναλογούν σε ένα τεκμαρτό και όχι πραγματικό εισόδημά τους.                          

                                                                                                                                                     Δρ. Αικατερίνη Μιχ. Βολονάκη
                                                                                                                                                     Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω 
                                                                                                                                                     Μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο
                                                                                                                                                     Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΔΠΘ
544 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…