Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ

04 May 2023
Author :  

Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη σχέση κόστους ζωής και εισοδήματος στην Ευρώπη

Η Κύπρος μηδενίζει τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης

Γράφει ο Γιώργος Κασσάρας

Οικονομολόγος

Υποψήφιος Βουλευτής Δωδεκανήσου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 Διαβάζω ότι ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειώσει τους έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και υποστήριξε ότι τα ενοίκια ανεβαίνουν επειδή υπάρχει ανάπτυξη.

Προφανώς του είναι παγερά αδιάφορο που εξαιτίας αυτής της πολιτικής του, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (52,4%) αναφέρουν ότι το μηνιαίο εισόδημα φθάνει μέχρι τις 18 του μήνα, εξαιτίας της ακρίβειας σε ενέργεια και είδη διατροφής.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής οι άλλες χώρες της Ε.Ε., μειώνουν τους φόρους που επιβαρύνουν κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα. Τελευταίο παράδειγμα μετά την Ισπανία, η Κύπρος στην οποία με χθεσινή απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε για 6 μήνες μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και πάνες ενηλίκων. Σκοπός των μέτρων είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα.

Στην αγορά ενέργειας και στα λειτουργούντα καρτέλ η κυβέρνηση δεν παρενέβη ρυθμιστικά ως όφειλε και άφησε τους πολίτες έρμαια στον φαύλο κύκλο της αισχροκέρδειας.

Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη σχέση κόστους ζωής και εισοδήματος στην Ευρώπη, ενώ κάποιες ελάχιστες εταιρείες σωρεύουν δισεκατομμύρια υπερκερδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 δεκατρείς εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, σημείωσαν ρεκόρ κερδοφορίας της τελευταίας 20ετίας.

Και όλα αυτά ενώ είμαστε στην 13η θέση στους μισθούς σύμφωνα με τη Eurostat, πολύ πιο κάτω από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Σύμφωνα δε με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ το 2022 στην Ελλάδα ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός αυξήθηκε κατά 1,5%, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού. Βέβαια η κυβέρνηση μας ενημέρωσε ότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την  αντιμετώπιση της ακρίβειας με πραγματική αύξηση των μισθών και των συντάξεων, και μείωση των φόρων και των τελών στα καύσιμα και στα τρόφιμα, όπως έχει γίνει με επιτυχία σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και παράλληλους ελέγχους στην αγορά για την περιστολή των φαινομένων της αισχροκέρδειας.

Η αδιαφορία του κ. Μητσοτάκη για την πάταξη της ακρίβειας, καθιστά τη στήριξη και τη ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μονόδρομο για τους πολίτες που πλήττονται από αυτήν.

237 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…