Ελλείψεις φαρμάκων... με συνέχεια: Φόβοι ότι δεν θα γεμίσουν άμεσα τα ράφια - Πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση

10 January 2023
Author :  

Με σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθεί να λειτουργεί η αγορά, με αποτέλεσμα ασθενείς και ειδικά γονείς να ταλαιπωρούνται για την ανεύρεση των βασικών σκευασμάτων.

Και όσο ο καιρός χαλάει και αυξάνονται οι ιώσεις, η γρίπη αλλά και τα κρούσματα κορονοϊού, οι ανάγκες θα μεγαλώνουν για κάλυψη με βασικά φάρμακα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πλευρά της υποστηρίζει ότι σταδιακά τα φαρμακεία εφοδιάζονται με τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, καθώς έχει ξεκινήσει η τροφοδοσία από τις φαρμακαποθήκες που ήταν κλειστές και άρχισαν να λειτουργούν κανονικά από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι η αγορά ομαλοποιείται, ενώ εντός της ημέρας όπως σημείωσε ο ΕΟΦ θα ανακοινώσει τη λίστα με τα φάρμακα αντικατάστασης που θα καλύπτουν όσα λείπουν από τα ράφια.

 Πρόκειται για γενόσημα φάρμακα ίδιας θεραπευτικής αξίας.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων περνούν στην αντεπίθεση και δηλώνουν ότι δεν έχουν προχωρήσει σε παράλληλες εξαγωγές των φαρμάκων που απουσιάζουν, αφού έχουν απαγορευτεί. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι οι φαρμακαποθήκες λειτουργούσαν κανονικά μέσα στις εορτές, τα αποθέματά τους είναι δηλωμένα στον ΕΟΦ ενώ καλούν και τα πολιτικά κόμματα να μην υιοθετήσουν λανθασμένες απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς φαρμάκων.

«Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι πολυπαραγοντικό και παγκόσμιο φαινόμενο.

 Καλούμε και συνιστούμε στα πολιτικά κόμματα και μάλιστα σε αυτά που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα εξουσίας, να ενημερώνονται σφαιρικά πριν υιοθετήσουν λανθασμένες απόψεις.

Παραμένουμε στην διάθεση όποιου πολιτικού φορέα επιθυμεί να ενημερωθεί για τα αληθή αίτια του προβλήματος» αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων.

Ελλείψεις φαρμάκων με συνέχεια
Ωστόσο, το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει άμεσα. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι και τους επόμενους μήνες θα λείπουν βασικά φάρμακα, καθώς η χώρα μας όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη προμηθεύεται το 80% των πρώτων υλών από την Κίνα και την Ινδία.

Και όσο η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει την Κίνα, θεωρείται άκρως πιθανό να συνεχισθούν και τα προβλήματα με την τροφοδοσία των πρώτων υλών για τα φάρμακα. Και αυτό διότι τα εργοστάσια παραγωγής στην Κίνα θα υπολειτουργούν προμηθεύοντας την παγκόσμια αγορά με λιγότερες ποσότητες από τις απαιτούμενες.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενισχύοντας αυτό το επιχείρημα δήλωσε ότι οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν σήμερα ελλείψεις βασικών φαρμάκων.

www.ethnos.gr

285 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…