ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

07 October 2022
Author :  

Με τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής χθες (6/10) στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου για την κύρωση του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, το κόμμα μας ζητάει να μπει φρένο στην «ομηρία» 89.000 περίπου δανειοληπτών στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Η τροπολογία θα αποκαταστήσει καλύτερες συνθήκες αποπληρωμής, θα μετριάσει αντιδικίες που έχουν προκληθεί και θα επιτρέψει την καλύτερη εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων δανείων.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις από το ΠΑΣΟΚ αποδίδουν μία δικαιότερη κατανομή του κινδύνου, από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, που μπορεί να προκληθούν

Ειδικότερα με την τροπολογία ζητάμε τα εξής :

  • Τη μείωση του κινδύνου της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
  • Την κάλυψη από την πλευρά των τραπεζών κατά τα δυο τρίτα (2/3) του κινδύνου σε περίπτωση επιδείνωσης.
  • Την πρόβλεψη της αναδρομικής εφαρμογής της βελτιωμένης για τους δανειολήπτες συναλλαγματικής ισοτιμίας.
  • Οι διατάξεις της τροπολογίας εφαρμόζονται και για τους δανειολήπτες, που οι συμβάσεις έχουν καταγγελθεί ή η οφειλή τους μετατράπηκε από ελβετικό φράγκο σε ευρώ.
  • Η τροπολογία να αφορά τόσο τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που χορηγήθηκαν την περίοδο 2006-2009 όσο και τα δάνεια σε ευρώ που την ίδια περίοδο μετατράπηκαν σε ελβετικό φράγκο.
  • Σε καμία περίπτωση να μην θίγονται δικαιώματα ή αξιώσεις που διατηρούν οι καταναλωτές, από όρους των συμβάσεων ή από ευνοϊκές για τους ίδιους δικαστικές αποφάσεις.

Ο τ. υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης δήλωσε σε σχέση με την κατάθεση της τροπολογίας από το ΠΑΣΟΚ τα εξής:

«Υπάρχουν και στη Δωδεκάνησο πάρα πολλοί συμπατριώτες μας που παρασύρθηκαν από άστοχες συμβουλές τραπεζιτών και μετέτρεψαν τα δάνεια τους από ευρώ σε ελβετικό φράγκο και σήμερα καλούνται να πληρώσουν τρομακτικά ποσά, υπερπολλαπλάσια του αρχικού ποσού που έλαβαν. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σκύψει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με σοβαρότητα. Ας δει επιτέλους, πέρα από τις τράπεζες και τα συμφέροντα των δανειοληπτών.»

261 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…