Ακρίβεια στο ρεύμα: Αίνιγμα τα τιμολόγια Οκτωβρίου - Τα αγκάθια και οι γρίφοι

16 September 2022
Author :  

Στον αέρα είναι τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί το μοντέλο επιδοτήσεων που θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα και έπειτα.

Οπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση η νέα φόρμουλα προβλέπει πως: 

 
  1. Η επιδότηση θα καθορίζεται κλιμακωτά βάσει του ύψους της κατανάλωσης 
  2. Θα παρέχεται επιπρόσθετη ενίσχυση σε περίπτωση σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους 

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις τιμές ρεύματος Οκτωβρίου στις 20 Σεπτεμβρίου, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το πόσο εύκολα και πόσο έγκαιρα μπορεί να γίνει η σύγκριση των καταναλώσεων της φετινής με την περσινή χρονιά και ως εκ τούτου πώς μπορεί να λειτουργήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το νέο σύστημα. 

Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη έξυπνων μετρητών μέσω των οποίων η σύγκριση θα γινόταν γρήγορα, ενώ τώρα τα παλιά αναλογικά ρολόγια κάνουν πιο χρονοβόρα και δύσκολη τη διαδικασία. Ετσι εκφράζεται η ένταση ότι τα στοιχεία για τη σύγκριση θα διοχετεύονται μεταγενέστερα δημιουργώντας σύγχυση σε καταναλωτές και εταιρείες. 

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε επιστολή του (δείτε στο τέλος) προς το υπουργείο Ενέργειας, κάνει λόγο «για την αντικειμενική πολυπλοκότητα και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας ως προς την υλοποίηση του νέου σχήματος εντός του -εξαιρετικά περιορισμένου- προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος» και εκφράζουν τη βούληση να συμμετέχουν στις διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου μηχανισμού παρέχοντας «παραμέτρους και πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νέος μηχανισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί εγκαίρως και απρόσκοπτα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προς όφελος των καταναλωτών».

«Μετά τις τιμές οι επιδοτήσεις»

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο πήχης για το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης είναι πιθανό να τοποθετηθεί στο μέσο όρο της κατανάλωσης των νοικοκυριών, στις 300-350 κιλοβατώρες το μήνα, ενώ η επιδότηση θα μειώνεται μετά από αυτό το όριο κλιμακωτά ανάλογα με τα επόμενα στάδια που θα θέσει η κυβέρνηση.

Οι πάροχοι εκφράζουν τις αμφιβολίες του για το αν θα πρέπει οι ανακοινώσεις για τις τιμές να γίνουν πριν από αυτές για τις επιδοτήσεις καθώς δεν θα έχουν εικόνα για τις εκπτώσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται βραχυκύκλωμα για τα νέα τιμολόγια.,

Αντίθετα σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, η παρουσίαση του νέου σχήματος επιδοτήσεων θα γίνει μετά τις ανακοινώσεις των τιμών.

www.imerisia.gr

230 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…