Το «Typhoon Project» στη Χάλκη

28 April 2022
Author :  

 Ο Δήμος Χάλκης υπο την επίβλεψη του Αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Βασίλη Ρουσσάκη και σε συνεργασία με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το « Typhoon Project » οργάνωσε στο νησί της Χάλκης καθαρισμό του συνόλου της ακτογραμμής των γύρω περιοχών από χερσαία απορρίμματα βάρους 10 τόνων περίπου και την απόδοση των καθαρών πλέον ακτών, στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας.

IMG 4770

IMG 4768

Καθαρίστηκαν όλες οι παραλίες (Δύο Γιαλοί - Αρέτα  - Τραχιά  - Γυαλί κ.α )
περιμετρικά του νησιού της Χάλκης, όλο το παραλιακό μέτωπο της Αλιμιάς και τα 14 ( Αης Θόρος - Κάτω Πρασούα - Πάνω Πρασούα - Μαελονήσι  - Σφύρα  - Τσούκα - Ατράκουσα - Μάκρη  - Στρογγύλη  - Νιπούρι  - Πλατεία  - Κολόφωνας - Νήσος - Κρεβάτι) μικρονήσια τα οποία βρίσκονται στην διοικητική μέριμνα του Δήμου Χάλκης.

Κινητήρια δύναμη του προγράμματος είναι το «Typhoon», ένα υπερσύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που πλέει όλο τον χρόνο καθαρίζοντας και μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης. 

 

IMG 4769

Το «Typhoon» διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις. 

Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

 Τα απορρίμματα που αναδύθηκαν από τον βυθό της θάλασσας αποτελούν μια ανάμεικτη σε συναισθήματα εικόνα, από την μια η χαρά γιατί μπορέσαμε να φροντίσουμε τον υποθαλάσσιο παράδεισο μας και από την άλλη η βαθιά λύπη για την οικολογική καταστροφή που μόνοι μας, με τα ίδια μας τα χέρια προκαλούμε. 

Από αυτές τις εικόνες αποδεικνύεται ότι η θαλάσσια ρύπανση είναι συχνή και επικίνδυνη για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, την οικονομία της περιοχής και τη δημόσια υγεία όλων. 

 

IMG 4759

IMG 4758


 Ο Δήμος Χάλκης θα συνεχίσει να επιδιώκει δράσεις και συνεργασίες  όπως το «Typhoon Project» και να υπενθυμίζει σε όλους πως οι φιλοπεριβαλλοντικές συμπεριφορές και η εκπαίδευση όλων μας, είναι απαραίτητη και πως ο βυθός του Αιγαίου είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της Ελλάδας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε. 

IMG 4757

Ο Δήμος Χάλκης θέλει να ευχαριστήσει δημόσια το Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και τους συντελεστές όλης αυτής της Πατριωτικής προσπάθειας διαφύλαξης του πολύτιμου θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας μας καθαρού και περιβαλλοντικά υγιούς για τους ανθρώπους και τα ζώα.

338 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…