Θεσσαλονίκη: Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο - Συνωστισμός και διαφωνίες για μάσκες

26 October 2021
Author :  

Όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλη ημέρα σήμερα για τη Θεσσαλονίκη καθώς γιορτάζει ο πολιούχος της πόλης Άγιος Δημήτριος και πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από νωρίς στον Ιερό Ναό για τη λειτουργία και τη δοξολογία. Παρά την αυξημένη αστυνομική παρουσία για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καταγράφονται εικόνες μεγάλου συνωστισμού μέσα στο ναό ενώ ορισμένοι πιστοί χωρίς να φορούν μάσκες φιλούν τις εικόνες.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, γύρω στις 11:30 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στον προαύλιο χώρο η μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο. Λίγο νωρίτερα, έφτασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τη σύζυγό του, Άντρη για να παρακολουθήσουν τη δοξολογία.

 

thessaloniki.jpg

 

thessaloniki2.jpg

Παρόντες στη δοξολογία και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υφυπουργός Εσωτερικών τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης

Στην είσοδο του ιερού ναού υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι προσπαθούν να προμηθεύσουν με μάσκες τον κόσμο που δεν φορά και θέλει να μπει στο εσωτερικό του ναού. 

 

thessaloniki4.jpg
 
thessaloniki5.jpg

 

thessaloniki6.jpg

 

Ορισμένοι από τους πιστούς αρνούνται να φορέσουν μάσκα ενώ σύμφωνα με το Grtimes υπήρξε ιερέας που έβαλε μέσα στο ναό πιστούς χωρίς μάσκα παρότι υπήρχε σχετική απαγόρευση. Συγκεκριμένα, ιερέας φαίνεται σε βίντεο που ανήρτησε το Thess Today να εκφράζει τα παράπονά του προς τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σύμφωνα με την ίδα πηγή τους είπε: «Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα τόση αστυνομία. Σας αρέσει αυτή η εικόνα στην Ελλάδα»;

Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε, ότι τα μέτρα αυτά έχουν ληφθεί για την αποφυγή συνωστισμού και για τον λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί αστυνομικοί στην κεντρική είσοδο και στο εσωτερικό του Ιερού Ναού, καθώς και στην παράπλευρη είσοδο της εκκλησίας. 

Μετά τις αντιδράσεις των ιερέων, σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν με συνέπεια οι πιστοί να εισέρχονται αθρόα εντός Ναού. Την ίδια στιγμή παρά τα ισχυρά υγειονομικά πρωτόκολλα που βρίσκονται σε ισχύ εικόνες από το εξωτερικό του ναού δείχνουν ορισμένους πιστούς να ασπάζονται τις εικόνες χωρίς να φορούν μάσκες. 

agios-dimitrios3.jpg

 

agios-dimitrios.jpg

Ο διάλογος πιστής με δημοσιογράφο για τη μάσκα

Ο διάλογος της δημοσιογράφου της ΕΡΤ με μια κυρία που ήθελε να μπει στον Άγιο Δημήτριο χωρίς μάσκα προκαλεί εντύπωση. Συγκεκριμένα ανάμεσα σε πιστή και τη δημοσιογράφο εκτυλίχθηκε ο εξής διάλογος: 

  • Δημοσιογράφος: Βλέπω έγινε σύσταση να φορέσετε τη μάσκα.
  • Πιστή: Ναι θέλω, αλλά δεν θέλω να τη φορέσω.
  • Δημοσιογράφος: Γιατί δεν θέλετε;
  • Πιστή: Δεν θέλω γιατί η θρησκεία μας δεν το θέλει αυτό. Δεν το πιστεύουμε.
  • Δημοσιογράφος: Όλοι όμως τη φοράνε…
  • Πιστή: Ε, δεν πειράζει
  • Δημοσιογράφος: Τι θα κάνετε;
  • Πιστή: Θα τη φορέσω. Έχω μάσκα.
  • Δημοσιογράφος: Το ξέρατε ότι έπρεπε να τη φοράτε;
  • Πιστή: Ναι, αλλά δεν ήθελα. Ο λόγος είναι η θρησκεία μας, δεν θέλω στην εκκλησία να μπω με τη μάσκα. Αυτό είναι. Έτσι πιστεύω.

«Ο στρατηλάτης να συνεχίσει να μας εμπνέει»

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Δημητρίου ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:30 και περίπου μία ώρα αργότερα ξεκίνησε η επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αρχηγών κομμάτων, υπουργών, βουλευτών και άλλων επισήμων. Οι δύο Πρόεδροι της Δημοκρατίας έγιναν δεκτοί με τυμπανοκρουσίες. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σταμάτησε μπροστά στο άγημα με τη σημαία της ΣΣΑΣ, το οποίο της έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο.

Εξερχόμενη από το ναό, μετά το πέρας της δοξολογίας, η κ. Σακελλαροπούλου, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στον «στρατηλάτη Άγιο Δημήτριο», όπως τον χαρακτήρισε, τον οποίο «επικαλούνταν οι πολίτες στους αγώνες τους εναντίον των ξένων εισβολέων και με το όνομα του στα χείλη τους μπήκαν οι Έλληνες στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη. Εύχομαι ο συμβολισμός να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει», ανέφερε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο ομόλογός της της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος που φέτος συνεορτάζει με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό αλλά και την απελευθέρωσή της από τους Ναζί. «Η ιδιαίτερή μου πατρίδα, η Κύπρος, διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Η παρουσία μου εδώ μου δίνει την ευκαιρία να αντλήσω θάρρος και πίστη, να ενδυναμώσω τη βούληση και τη θέλησή μου να αγωνίζομαι μέχρι την επανένωση και τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Εύχομαι χρόνια πολλά στον Ελληνισμό», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για τον εορτασμό της Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν ακόμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και βουλευτές της πόλης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί θεωρούν ορόσημο τη σημερινή μέρα για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊου το επόμενο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι στο «κόκκινο».Εφημερία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με τριάντα εισαγωγές ενώ άρχισε και τελείωσε με γεμάτη τη ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή μελέτη δείχνει ότι μέσα στο Δεκέμβριο μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 270 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και η Θεσσαλονίκη να καταγράφει 1.200 κρούσματα ημερησίως.

etnos.gr

338 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…