Ενίσχυση Ελληνικής Ακτοφυλακής και μετατροπή της σε πολεμικό στολίσκο

12 February 2021
Author :  

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ:
Ημερομ. Κατάθεσης:
3066
7/1/2021
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ


Θεσσαλονίκη, 05/01/2021
Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
Τσν κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση Ελληνικής Ακτοφυλακής και μετατροπή της σε πολεμικό
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτύου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, το «Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή» παρέλαβε, πρόσφατα, δύο από τα τέσσερα παραγγελθέντα υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ιταλία. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, τα εν λόγω είναι άοπλα σκάφη, καθώς, δεν θα έχουν, αν και μπορούν να φέρουν, βαρύ οπλισμό. Τα δύο τελευταίας τεχνολογίας πρώτα πλοία παρελήφθησαν από το Λιμενικό Σώμα για τις απαραίτητες δοκιμές, ενώ η επίσημη ένταξή τους στη δύναμη του Σώματος θα πραγματοποιηθεί, περίπου, στα τέλη Ιανουαρίου τρέχοντος έτους. Το 3ο περιπολικό πλοίο αναμένεται να παραδοθεί, προς το τέλος Μαΐου και το 4ο, προς το τέλος Νοεμβρίου, πάντα του τρέχοντος έτους. Η Ελληνική Ακτοφυλακή, αν και με περισσότερο προσωπικό, εν συγκρίσει με την Τουρκική, υστερεί ποιοτικά και ποσοτικά σε εξοπλισμό και σε σύγχρονα μέσα. Η Τουρκική Ακτοφυλακή, εν αντιθέσει, γνωστή και ως «Τουρκική Διοίκηση Ακτών», διαθέτει, συνολικά, πλέον των 50 σκαφών και πλοίων διαφόρων τύπων και αποτελεί το αντίπαλο δέος του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.). Καθημερινά, η τελευταία εμπλέκεται σε δεκάδες περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας, είτε με παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων, είτε υπό την μορφή συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων, όπως η προώθηση λαθρομεταναστών. Είναι πρόδηλο ότι, η Ελληνική Ακτοφυλακή θα πρέπει να αναβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά, προκειμένου, αφενός, να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής, εν καιρώ ειρήνης, και αφετέρου, να αποκτήσει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί ως ίση προς ίση με την Τούρκικη Ακτοφυλακή, στην περίπτωση μιας ένοπλης σύγκρουσης ή πολεμικού επεισοδίου με την Τουρκία.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Για ποιο λόγο τα περισσότερα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής παραλαμβάνονται άοπλα ή υποτυπωδώς έμφορτα με ελάχιστο οπλισμό, όταν είναι δεδομένο ότι, θα κληθούν να αντιπαρατεθούν με πλήρως εξοπλισμένες σύγχρονες μονάδες της Τουρκικής Ακτοφυλακής;
2. Προτίθεσθε να λάβετε την αναγκαία πρωτοβουλία, ώστε να παραγγελθούν σκάφη στα πρότυπα των παράκτιων περιπολικών τύπου (Π.Π.) «Nasty» ή τύπου (Π.Π.Κ.) «Αντωνίου», εφοδιασμένα με τον απαραίτητο οπλισμό ή να μετατραπούν σε σκάφη Λιμενικού αντίστοιχα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, που ήδη επιχειρούν και ανήκουν στους προαναφερόμενους τύπους, σε επίπεδο οπλισμού;
3. Ποιος είναι, εν γένει, ο σχεδιασμός του ΥΝΑΝΠ για την επόμενη πενταετία σε επίπεδο προμήθειας μέσων ενίσχυσης της Ελληνικής Ακτοφυλακής (εναέρια και πλωτά μέσα); Περιέχεται σε αυτόν η προοπτική εκχώρησης πλωτών μέσων από το Π.Ν. στο Λ.Σ. ναυπήγησης εντός της δεκαετίας του ‘80 ή του ‘90;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ
ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ' αριθ. πρωτ. 3066/07-01-2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου».


Αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Ερώτηση, γνωρίζεται ότι η προμήθεια νέων περιπολικών σκαφών, όπως αυτά των τύπων «Ρ355» και «FB56» που έχουν συμβασιοποιηθεί και ναυπηγούνται, αλλά και οι σκοπούμενες νέες προμήθειες αντίστοιχων ή και μικρότερης κατηγορίας περιπολικών σκαφών (λ.χ. σκάφη πνευστού τύπου με ενισχυμένη γάστρα έως 13 μ.), συγχρηματοδοτούνται ως επί το πλείστον από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη θετική αξιολόγηση και ένταξή τους σε εξειδικευμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα στους διάφορους άξονες προτεραιότητας που αυτά θέτουν. Ως εκ τούτου, τα προς ένταξη έργα προμήθειας πλοίων - σκαφών θα πρέπει να συνάδουν με τους στόχους έκαστου χρηματοδοτικού - επιχειρησιακού προγράμματος και να συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανονισμούς, ούτως ώστε να είναι επιλέξιμα.
Ειδικότερα, ο φορέας μας στο παρελθόν έχει διερευνήσει τη δυνατότητα ένταξης - συμπερίληψης προμήθειας οπλικών συστημάτων και όπλων στο γενικότερο πλαίσιο της προμήθειας - ναυπήγησης πλοίων - σκαφών, έχοντας λάβει και ρητώς απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δράσεις που περιλαμβάνουν οπλικά συστήματα, πυρομαχικά και συναφή έργα, δεν είναι επιλέξιμες.
Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι τα υπό προμήθεια πλωτά μέσα έχουν προδιαγραφεί με τέτοιο τρόπο ώστε κατασκευαστικά να διαθέτουν τις απαραίτητες βάσεις - υποδοχές για άμεση τοποθέτηση οπλισμού, όπου αυτό απαιτηθεί. Σημειώνεται ότι, στα υπό ναυπήγηση πλωτά μέσα θα τοποθετηθεί οπλισμός από το διαθέσιμο απόθεμα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.).
Λαμβάνοντας υπόψη το πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και την επιτακτική ανάγκη απόκτησης ταχέων σκαφών με σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής του στην έρευνα - διάσωση, φύλαξη και επιτήρηση συνόρων, έλεγχο αλιείας, μεταφορές ασθενών κλπ, τα υπόψη σκάφη πρέπει να πετυχαίνουν τον βέλτιστο συνδυασμό σε επίπεδο οπλισμού αλλά και ικανοτήτων σε ελιγμούς και ταχύτητα. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του στόλου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., έχουν ενταχθεί κατά την περίοδο 2014 - 2020, συγχρηματοδοτούμενα έργα προμήθειας επιχειρησιακών μέσων, αξίας άνω των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (200.000.000€), ενώ υφίσταται ήδη προγραμματισμός για την αίτηση νέων δράσεων εκσυγχρονισμού των επιχειρησιακών μας μέσων στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027.
Τέλος, όσον αφορά την ένταξη πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στο στόλο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ναυπηγήθηκαν προ 30 - 40 ετών, γνωρίζεται ότι η επαναχρησιμοποίησή τους αποτελεί μια διαδικασία υψηλού κόστους καθώς απαιτείται εκσυγχρονισμός και συντήρηση για την περαιτέρω αξιοποίησή τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, τα Π.Π. τύπου Nasty παρελήφθησαν το 1966 - 1967 από το Πολεμικό Ναυτικό και τα ΠΠΚ τύπου Αντωνίου το 1975, γίνεται αντιληπτό ότι η επιχειρησιακή τους ζωή για χρήση από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου δεν αποτελεί επιλογή.
Ο Αρχηγός
Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος ΚΛΙΑΡΗΣ
Ψηφιακά υπογεγραμμένο από KONSTANTINA LYRA Ημερομηνία: 2021.01.28 19:58:53 EET
Αιτία: ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

61 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…