"Marketing in Practice": Τα όρια στις οικογενειακές επιχειρήσεις

19 June 2023
Author :  

Στην Ελλάδα οι 8 στις 10 επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, όπως και το 44% των εισηγμένων επιχειρήσεων στο ΧΑ, καθώς οι άνθρωποι που ασκούν τη διοίκηση έχουν το 20% των μετοχών αυτών των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα της  της PwC «11th Global Family Business Survey – Αποτελέσματα των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων» οι ηγέτες των Ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων γνωρίζουν ότι οι εσωτερικές συγκρούσεις επηρεάζουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο ευρύτερο περιβάλλον της επιχείρησης.

Έτσι, περισσότεροι από ένας στους πέντε ερωτηθέντες αναγνωρίζουν ότι οι οικογενειακές διαφωνίες αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα παρουσιάζονται συχνότερα οικογενειακές συγκρούσεις εντός των επιχειρήσεων σε σύγκριση με άλλες χώρες, και σπάνια λύνονται μέσω θεσμοθετημένων μηχανισμών ή υπηρεσιών επίλυσης συγκρούσεων.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ μελών της οικογένειας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρχουν καθορισμένα όρια και δομές προκειμένου να διατηρηθεί μια υγιής σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας και να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν τη σταθερότητα και την επιτυχία της επιχείρησης.

Στο νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής Marketing in Practice που μεταδίδεται από το ONE Channel, ο σύμβουλος μάρκετινγκ Θέμης Σαρανταένας με καλεσμένη στο studio τη σύμβουλο ψυχικής υγείας & ψυχοθεραπεύτρια Έττυ Βαρούχ συζητούν για τα όρια μεταξύ των μελών σε μια οικογενειακή επιχείρηση.

Στην συζήτηση παρουσιάστηκαν η δυσκολία επαγγελματικής συνεργασίας μεταξύ των μελών μιας οικογενείας, οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό αλλά ο δυναμικές που αναπτύσσονται.

Έγινε αναφορά 2/1 στην αποδοχή συνεργατών εκτός επιχείρησης και στις δυσκολίες που αυτό προκαλεί σε όλα τα μέρη. Τονίστηκαν η δομή των ανθρωπίνων σχέσεων και μπήκε το πλαίσιο υπό το οποίο αυτές διαμορφώνονται στη σημερινή εποχή.

Ακόμα, δόθηκαν tips διαχείρισης θυμού και συγκρούσεων. Τέλος, αναφέρθηκε η σημασία των συγκεκριμένων και θεσμοθετημένων ρόλων και το πως μπορεί να κινητοποιηθεί ο κάθε συνεργάτης στον αντίστοιχο ρόλο του.

Η εκπομπή “Marketing in Practice and more”, παραγωγή του ONE Channel που μετρά πάνω από 180 επεισόδια και μεταδίδεται από 2014 (αρχικά στο SBC TV και στη συνέχεια στο Attica TV), ασχολείται με την επιχειρηματικότητα και με τον κλάδο του μάρκετινγκ. Αντικείμενό της αποτελεί η παρουσίαση επιχειρηματικών εννοιών, παραδειγμάτων και προτάσεων ώστε να καταστήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανταγωνιστικές στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές γίγνεσθαι.

Στο «Marketing in Practice and more» παρουσιάζονται οι βασικές επιχειρηματικές αρχές, τα εργαλεία και οι τεχνικές μάρκετινγκ που θα βοηθήσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση να αναπτυχθεί μέσα από τα μάτια των ίδιων των επιχειρηματιών και των ανθρώπων της αγοράς. Χρηστικές συμβουλές, προτάσεις και απόψεις στη μικρή οθόνη, με αισιόδοξη προσέγγιση, τάση ανάπτυξης και κόντρα στις καθημερινές αρνητικές ειδήσεις.

Η εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζεται τις 8 τελευταίες τηλεοπτικές σεζόν από τον πιστοποιημένο σύμβουλο μάρκετινγκ Θέμη Σαρανταένα, που εξειδικεύεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (www.marketingconsultant.gr) με χορηγούς επικοινωνίας τα: Athens Voice, epixeiro.gr, startup.gr & franchise.gr.

Η εκπομπή μεταδίδεται στην τηλεόραση από το ΟΝΕ Channel μέσω Digea, LiveStreaming, Cosmote TV και ΕΟΝ TV κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 12.30. Αναμεταδίδεται από τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς: Αλήθεια TV (Λέσβος, Λήμνος, Χίος και Ψαρά) Παρασκευή στις 19.30, στις 23.30 & το Σάββατο στις 15.30, DION TV (Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική) κάθε Κυριακή στις 19:00, SYROS TV (Νησιά Κεντρικού Αιγαίου) κάθε Σάββατο στις 21.30, Αιγαίo TV (Δωδεκάνησα & Σάμος) κάθε Σάββατο στις 18.00, Ionian TV (Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Ηλεία, νότια παράλια Στερεάς Ελλάδας και Ζάκυνθος) κάθε Παρασκευή στις 17.00 & κάθε Δευτέρα στις 13.30, Αχελώος TV (Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πρέβεζα και νησιά του Ιονίου) κάθε Δευτέρα στις 23.00 και κάθε Τετάρτη στις 19.20, West Channel (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα) κάθε Παρασκευή στις 21:00 και κάθε στις Κυριακή 14:00, New Greek TV (Αμερική & Καναδάς) κάθε Σάββατο 17.30 (τοπική ώρα).

Το συγκεκριμένο επεισόδιο Νο 180 «Τα όρια στις οικογενειακές επιχειρήσεις» μπορείτε να το δείτε εδώ: https://marketingconsultant.gr/ta-oria-stis-oikogeneiakes-epicheiriseis/ Χορηγοί Επικοινωνίας της εκπομπής:

734 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…