Τίλιο ή φλαμούρι, ένα φυσικό ηρεμιστικό

09 December 2020
Author :  

Ξέρουμε πώς τα βότανα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, και πώς ωφελούν την υγεία μας. Ένα από τα πιο γνωστά αφεψημα είναι το τίλιο ή αλλιώς φλαμούρι, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Το τίλιο που προέρχεται από τα είδη Tilia cordata και Tilia platyphyllos κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα φυσικό «ηρεμιστικό» για τον άνθρωπο. Ας δούμε, όμως τι μπορεί να μας προσφέρει το τίλιο;

Αρχικά, το τίλιο δρα κατά της υπερέντασης και του άγχους , προσφέροντας χαλάρωση. Επίσης, ανακουφίζει από το πονοκέφαλο, το κρυολόγημα, το βήχα και τη ρινική καταρροή και βοηθά στις ημικρανίες και στους νευρικούς εμετούς. Ακόμη, δρα και ως ήπιο αντιπυρετικό.

Τα πλεονεκτήματα του τίλιου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών, φυτοθρεπτικών συστατικών και άλλων αντιοξειδωτικών. Μπορεί να μην είναι πλούσιο σε βιταμίνες ή μέταλλα, περιέχει ωστόσο ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως π.χ. το κάλιο. Επίσης, δεν περιέχει καφεϊνη και μπορεί να βοηθήσει στα πεπτικά προβλήματα.

Όσον αφορά τα κρυολογήματα και την γρίπη είναι αποτελεσματικό έναντι διαφόρων στελεχών ιών και βακτηρίων. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ερεθισμού στο λαιμό ή στο στόμα.

Τέλος, υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ του τίλιου και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και φαίνεται πως μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ταχυπαλμιών και στην πρόληψη των θρόμβων αίματος.

olivemagazine.gr

176 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…