Print this page

Σωματείο συνταξιούχων Πάτμου και Λειψών: Μετά το κλείσιμο του διαγνωστικού στην Πάτμο αρχίζει ξανά η οδύσσεια μας.

09 July 2020 Author :  

Το κλείσιμο του μοναδικού Μικροβιολογικού εργατηρίου του νησιού μας συνεπάγεται την μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. Αρχίζει ξανά η οδύσσεια των ταξιδιών στο Αιγαίο για όσους έχουν ανάγκη διενέργειας εξετάσεων αίματος, για προληπτικούς ή διαγνωστικούς λόγους.

Το Κέντρο υγείας Πάτμου δεν διαθέτει εξοπλισμένο μικροβιολογικό εργαστήριο και δεν υπηρετεί γιατρός Βιοπαθολόγος. Επιπρόσθετα τα αντιδραστήρια για τον υποτυπώδη έλεγχο που μπορεί να γίνει στο Κέντρο Υγείας παρέχονται όχι με κρατικά έξοδα αλλά με ιδιωτικές προσφορές, που βασίζονται στην ελεημοσύνη και την επαιτεία. Σήμερα στον 21ο αιώνα, τον αιώνα της τεράστιας προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας που δημιούργησαν οι ίδιοι οι εργαζομενοι, τα αυτονόητα είναι ακόμη ζητούμενα.

Οι παραγωγοί του πλούτου δεν μπορούν να επωφεληθούν από τους καρπούς του κόπου τους, ούτε καν στο ζήτημα της υγείας. Μας εξοργίζει το γεγονός ότι για ένα απλό αιματολογικό έλεγχο, θ απρέπει να υποστούμε την ταλαιπωρία του ταξιδιού, ξοδεύοντας από την πετσοκομένη σύνταξη μας που οι κυβερν’ωντες, διαχρονικά, φρόντισαν να καταντήσει προνοιακό επίδομα.


Εμείς οι συνταξιούχοι που αγωνιστήκαμε μια ολόκληρη ζωή για να κτίσουμε ότι βλέπουμε μπροστά μας, θεωρούμε απαράδεκτο να ανάγεται η ελεημοσύνη σε μέσο άσκησης κοιννωικής πολιτικής πολιτικής.


«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» . Ιπποκράτης 460-370 π.χ.


Τι κρατήσαμε από αυτήν τη σοφή ρήση; Έχουν οι λαοί και οικοινωνικές ομάδες πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της υγείας στις «ακριβές « θεραπείες ,σ την πρόληψη, στην αποκατατάσταση, στις εξειδικευμένες επεμβάσεις; ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΧΙ. Και αυτή η άρνηση δίνεται με περίσια κυνικότητα από το κυρίαρχο σύστημα. Είναι κάτι «φυσιολογικό» και μέσα στα αναμενόμενα. Πως είναι δυνατόν την εποχή κατάκτησης του μακρινού διαστήματος να μπαίνουν αυτά τα ερωτήματα;


Πως είναι δυνατόν ο λαός της Πάτμου σήμερα αυτήν την εποχή να μην έχει τη δυνατότητα της διενέργειας απλών εξετάσεων:
Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν . όπως και όλα όσα βλέπουμε στην διάρκεια της πανδημίας, την βαρβαρότητα που κυριαρχεί. Τις εκατόμβες νεκρών, τους ομαδικούς τάφους, την ταξινόμηση του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων πάνω από τι ςανθρώπινες ζωές.
Α ό,τι έχει δείξει η ιστορία την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας δεν μπροεί να την προςφέρει το σημερινό πολιτικό σύστημα. Είναι καθήκκον όλων μας να γιγαντώσουμε το κίνημα που αμφισβητεί τη σημερινή κατάσταση, δεν αρκείται στα παραπλανητικά φτιασιδώματα και βάζει σαν στόχο τα θεμέλια μιας άλλης κοινωνίας.


Το σωματείο μας θα παλέψει για πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας έτσι ώστε να παρέχονται δωρεάν σε όλους σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, με πρωταρχικό στόχο την πρόληψη, αλλά και την θεραπεία, αποκατάσταση.
Η φροντίδα για την υγεία, πρόνοια , τις συντάξεις είναι δικαίωμα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας αι του κράτους.


Η δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν η κοινωνική ασφάλιση είναι υπόθεση του κράτους, με κριτήριο την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του λαού.

Ο πρόεδρος
Γαμπιεράκης Εμμ.

Ο Γραμματέας
Γρύλλης Χριστόδουλος

 

patmostimes.gr

570 Views
AigaioTV

Latest from  AigaioTV

Login to post comments
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…