Σε θέση μάχης οι νησιώτες - Κινητοποιήσεις σήμερα στην Αθήνα

13 February 2020
Author :  

Τα βλέμματα για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό είναι στραμμένα σήμερα στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στις 10 το πρωί, οι κάτοικοι των νησιών της Λέσβου, της Σάμου, και της Χίου, οι οποίοι αντιδρούν στις κλειστές δομές. Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ με διαδοχικές αποφάσεις ο υπουργός Μετανάστευσης ενισχύει οικονομικά τους δήμους που σηκώνουν όλα αυτά τα χρόνια το βάρος του μεταναστευτικού.

 

Το μέγεθος του συλλαλητηρίου και το κλίμα που θα επικρατήσει αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην στρατηγική που θα ακολουθήσει το Μαξίμου, που αναφέρει σε όλους τους τόνους πως τα κλειστά κέντρα θα είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών καθώς θα γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την αποσυμφόρηση των νησιών που είναι και ο πρωταρχικός στόχος.

Κάλεσμα στους νησιώτες που διαμένουν στην Αθήνα
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που έχει ανεβάσει με ανακοίνωση της καλεί να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο όσους κατάγονται από τα συγκεκριμένα νησιά αλλά μένουν στην Αθήνα. Ήδη με ψήφισμά τους 12 Διοικητικά Συμβούλια Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής στηρίζουν την σημερινή κινητοποίηση, ζητώντας την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την κατάργηση όλων των δομών στα συγκεκριμένα νησιά.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης που έχει πάρει πάνω του το ζήτημα των κινητοποιήσεων, δηλώνει αντίθετος με την απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει κλειστά κέντρα. Στον αντίποδα ο Νότης Μηταράκης υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν από την στιγμή που είχε ανακοινώσει τα μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιήσει «Για να μειωθούν οι ροές απαιτούνται κλειστά κέντρα» τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης.

Πέτσας: Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα των κλειστών δομών, καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα μεταναστευτικά κύματα του καλοκαιριού. Παράλληλα σημειώνει πως με τα μέτρα που έχει λάβει θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος απέναντι στους μετανάστες όπως και για τις ΜΚΟ που πλέον έχουν μπει συγκεκριμένοι κανόνες.

Όσον αφορά την επίταξη των συγκεκριμένων εκτάσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός.

«Οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται οι κλειστές δομές είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες. Επομένως, αυτή τη στιγμή με την επίταξη τι κάνουμε; Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το Ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μασάζ» από Μηταράκη και Χρυσοχοΐδη
Βουλευτές που εκλέγονται στα συγκεκριμένα νησιά αλλά και κομματικά στελέχη δέχονται τις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών που διαμαρτύρονται για το ζήτημα των κλειστών δομών. Η κατάσταση που επικρατεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο προβληματίζει έντονα το Μαξίμου που αναζητά τρόπους να κατευνάσει τα πνεύματα αλλά και να εκτονώσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμα και από τοπικά «γαλάζια» στελέχη. Γι’ αυτό τον λόγο την Κυριακή στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νότης Μηταράκης θα ενημερώσουν τα κομματικά στελέχη για το μεταναστευτικό αλλά και για τα ζητήματα της ασφάλειας.

Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά συναντήσεων με τα στελέχη της "γαλάζιας" παράταξης, υπό τον τίτλο "Κλείνουμε τις εκκρεμότητες του χθες-Δημιουργούμε σε στέρεες βάσεις την Ελλάδα του Αύριο", που αποτελεί πρωτοβουλία του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Στεργίου.

 

 

ΠΗΓΗ:https://www.kostoday.com

406 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…