Να μη γίνουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Ρόδο ζητά η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων

18 November 2020
Author :  

Ανοικτή επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου κος Βαγιανού Μιχαήλ ζητώντας έτσι από τον υπουργό να σταματήσει τις διαδικασίες κατεδαφίσεως που έχουν δρομολογηθεί.

Ο κος Βαγιανού, επικαλείται και τη δημόσια παρέμβαση – έκκληση που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρόδου κος Κώστας Σαρής και σημειώνει στην επιστολή του:

«Κύριε Υπουργέ, έγινε γνωστό από ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ) που δημοσιεύτηκε και στον τοπικό τύπο, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου προκειμένου να εκτελεστούν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής αυθαιρέτων κτισμάτων σε διάφορες περιοχές στο νησί της Ρόδου.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου μετά από σχετική έρευνα σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεσή της διαπίστωσε πολλές παρατυπίες, αοριστίες και παραλήψεις που έρχονται σε άμεση σύγκρουση με το άρθρο 17 του Συντάγματος.

Μετά από Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κύριο Γ. Χατζημάρκο στον τοπικό τύπο του τέως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου κυρίου Σαρή ο οποίος ζητά την ανάκληση των κατεδαφίσεων συγκεκριμένα στην περιοχή Στεγνά Ρόδου και αναφέρει σχετικά:


«….για τα αυθαίρετα τα οποία έχουν ανεγερθεί εντός υποτιθέμενης δασικής έκτασης της κτηματομερίδας 4208ΑΕ γαιών Αρχαγγέλου. Τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν είναι δύο: Α) αν τα κτίσματα είναι αυθαίρετα κατά τον χρόνο ανέγερσής τους. Τα ανεγερθέντα στην ως άνω έκταση σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ανεγερθεί προ της ισχύος του ν. 1892/1990, με βάση τον οποίο διατάχθηκε η κατεδάφιση των κτισμάτων.

Επομένως δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του αναφερόμενου νόμου. Πέραν όμως τούτου τα εν λόγω κτίσματα έχουν νομιμοποιηθεί δια της εντάξεως τους στις διατάξεις του ν. 4495/2017. Β) Αν έχουν ανεγερθεί εντός δασικής έκτασης.

Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι ότι η μερίδα 4208ΑΕ γαιών Αρχαγγέλου, στην οποίαν έχουν ανεγερθεί τα κτίσματα, ανήκει στην Εκκλησία των Ταξιαρχών Αρχαγγέλου και την Ιερά Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας.

…… Περί των ζητημάτων τα οποία αναφέρω υφίσταται και σχετική Εισαγγελική Γνωμοδότηση του τότε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου»


Με τη δημοσίευση της παραπάνω επιστολής στον τοπικό τύπο δεκάδες ιδιοκτήτες των οποίων ιδιοκτησίες τους εμπεριέχονται στην εν λόγω προκήρυξη έχουν υποβάλει ενστάσεις στην Ένωσή μας σχετικά με τη λανθασμένη υπαγωγή τους στη διαδικασία παραθέτοντας μας στοιχεία νομιμοποιήσεων από την υπαγωγή τους σε σχετικούς νόμους τα οποία με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη με σκοπό την προσβολή της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα νησιά Ρόδου, Κω και τμήματος της Λέρου από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα μετά από απάντηση σε σχετικό ερώτημα στην Κτηματική υπηρεσία (το οποίο έχει κατατεθεί και στη Βουλή των Ελλήνων στις 19-4-2019) τα πρωτόκολλα κατεδάφισης ανέρχονται σε πάνω από 8.000 εκ των οποίων πάνω από 2.500 είναι στο νησί της Ρόδου λόγω της διάκρισης που προκύπτει ανάμεσα στον κτηματολογικό κανονισμό της Δωδεκανήσου και τον νόμο 2971/2001 σχετικά με την οριοθέτηση του Αιγιαλού και της Παραλίας στα κτηματογραφηθέντα αυτά 3 νησιά από τους Ιταλούς Κατακτητές(ένα θέμα που σας παραθέσαμε το ιστορικό σε προηγούμενη επιστολή μας).

Με βάση όλα τα παραπάνω τίθενται τα εξής ερωτήματα:


•Με ποια κριτήρια και γιατί «επιλέχθηκαν» από τα πάνω από 2.500 πρωτόκολλα τα συγκεκριμένα 421 πρωτόκολλα της προκήρυξης;

•Γιατί επήλθε αυτός ο διαχωρισμός και αυτή η διάκριση μεταξύ ιδιωτών;

•Εξετάστηκαν τα πρωτόκολλα που αναρτήθηκαν στην προκήρυξη αν έχουν ενταχθεί στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων του 2013 αλλά και του 2017;

•Πώς και με ποια κριτήρια η υπηρεσία κατήρτισε έναν διαγωνισμό που αναθέτει σε έναν εργολάβο την κατεδάφιση κτισμάτων που βρίσκονται εντός κτηματολογικής μερίδας και που πλέον έχουν νομιμοποιηθεί;

•Τι θα συμβεί αν με την ανάρτηση της έναρξης των κατεδαφίσεων στο «Διαύγεια» οι ιδιοκτήτες θα προβούν σε ανακοπές και ανακλήσεις των διαδικασιών και λόγω της νομιμότητάς τους γίνει άρση της απόφασης, ο εργολάβος θα πληρωθεί το ποσό που προκηρύχθηκε χωρίς να κατεδαφίσει το σύνολο των κτισμάτων; Μήπως θα σας χρωστάει κατεδαφίσεις για κάποια άλλη φορά;

•Γιατί εκδίδονται πρωτόκολλα κατεδάφισης χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας σε πολλές από της περιπτώσεις και τα ακίνητα χαρακτηρίζονται πως βρίσκονται εντός αυτών;


•Γιατί εκτελούνται αυτές οι διοικητικές πράξεις αφού έχει παρέλθει η δεκαπενταετία και δεν επανεξετάζονται;

Αυτά και άλλα πολλά εύλογα ερωτήματα, Κύριε υπουργέ, που καταφθάνουν σωρηδόν στα γραφεία μας τίθενται από αγανακτισμένους Ιδιοκτήτες που είναι δέσμιοι μιας εμφανώς εντάσεως του τοπικού δικαίου με τους ισχύοντες νόμους πράγμα που αντιβαίνει του Εθνικού Συντάγματος και ζητούν απάντηση.

Με την παρούσα επιστολή μας αιτούμαστε να λάβετε θέση επί του θέματος σταματώντας τη διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού επανεξέταση όλων των παραπάνω και να αποφύγετε κατ’ αυτόν το τρόπο ανυπολόγιστες συνέπειες για την έως τώρα θετική πορεία της κυβέρνησης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία.

Ο πρόεδρος ΕΝ.Ι.Α.Δ.
Βαγιανού Μιχαήλ

Πηγή:www.rodiaki.gr

72 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…