Print this page

Α. Καμπουράκης: Θέλουμε τη Ρόδο να είναι πράσινο και έξυπνο νησί

22 September 2020
Author :  

Σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης διαχείρισης θα μετατραπεί η Μεσαιωνική Πόλη

Με την πιο συμβολική παρέμβαση στα όσα σχεδιάζονται να είναι η μετατροπή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης διαχείρισης, στην πρώτη έξυπνη καστροπολιτεία, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, παρουσίασε στην εκδήλωση του Δήμου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», τον στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την ηλεκτροκίνηση και την εξοικονόμηση ενέργειας, με έμφαση στη βιωσιμότητα.

Μία πολύ όμορφη γιορτή στήθηκε την περασμένη Κυριακή, από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, μπροστά από τη Θαλασσινή Πύλη, την οποία χάρηκαν μικροί και μεγάλη ενώ «ξεδιπλώθηκε» και το όραμα της Δημοτικής Αρχής για τη μετατροπή της Ρόδου σε ένα έξυπνο και πράσινο νησί.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός από τους οικοδεσπότες, τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανο Δράκο, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο συμπατριώτης μας Σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας κ. Γιώργος Κρεμλής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανόλης Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Μπάρδος ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, Γιάννης Καμπούρης, Κώστας Ταρασλιάς, Τάσος Σπανός, Νεκτάριος Φλοσκάκης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας όπως και άλλων φορέων και Συλλόγων κ.α.

Σημειώνεται ότι, προς το τέλος της εκδήλωσης, το «παρών» έδωσε και ο Υφυπουργός Τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Από νωρίς το πρωί, πέριξ των τειχών, υπήρχε έκθεση ηλεκτροκίνητων οχημάτων διαφόρων Εταιριών, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των πολιτών ενώ βέβαια, μετά το πέρας της εκδήλωσης, τα ποδήλατα του Δήμου αλλά και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που έχει δρομολογήσει στη Μεσαιωνική Πόλη (σ.σ. τα οποία, ούτως ή άλλως, εξυπηρετούσαν τον κόσμο που ήθελε να μεταβεί στην εκδήλωση), ήταν διαθέσιμα για να κάνει όποιος ήθελε βόλτα.

Ο Δήμαρχος
Την εκδήλωση «άνοιξε», βέβαια, ο Δήμαρχος, ο οποίος είπε, καταρχάς, ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουν με πράξεις και έργα την προσήλωσή τους στο σύγχρονο όραμα για τη Ρόδο και το μέλλον της. «Το όραμα,  αυτός  ο ευλογημένος τόπος, να ξαναβρεί την σμαραγδένια λάμψη του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή την κατεύθυνση-συνέχισε ο κ. Καμπουράκης-θέλουμε τη Ρόδο πράσινο και έξυπνο νησί. Αυτός είναι ο στόχος και γι’ αυτόν εργαζόμαστε με δέσμευση και αφοσίωση σε πολλά μέτωπα. Από την ορθολογική  διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτων μέχρι την προστασία  του φυσικού κάλλους του νησιού μας και του πλούσιο πολιτιστικού αποθέματός του».  

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η πανδημία έφερε σε πρώτο πλάνο παγκοσμίως  τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης.  
Στις απαιτήσεις αυτές της συγκυρίας, η Ρόδος για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστεί. Και είπε, στη συνέχεια: «Η βιωσιμότητα είναι προτεραιότητα. Με πιο εμβληματική παρέμβασή μας τη βιώσιμη ανάπτυξη και ανάδειξη της Μεσαιωνικής μας Πόλης. Ήδη παραδώσαμε  το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης στην Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λήδα Μενδώνη. 

Έχουμε την κοινή πολιτική βούληση και θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να αντλήσουμε πόρους για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης και έχουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία χρηματοδότησης για μια εμβληματική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα αναδείξει το σύγχρονο πρόσωπο της Ρόδου και πως το παρελθόν συναντά το μέλλον».

»Το σχέδιό μας έχει στο επίκεντρό του τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον ηλεκτροφωτισμό, τη διαχείριση της στάθμευσης και των απορριμμάτων της Μεσαιωνικής Πόλης, την προώθηση της ανακύκλωσης και της ηλεκτροκίνησης και την ανάδειξή της σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης διαχείρισης. Αυτό το μοναδικό ζωντανό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού δεν έχει μόνον ιστορία,  έχει νέα προοπτική και νέα δυναμική».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει προς την κατεύθυνση αυτή: Ήδη έχουν δρομολογήσει  mini bus για τη δωρεάν μεταφορά κατοίκων και επισκεπτών της Ρόδου από το κεντρικό λιμάνι στη Μεσαιωνική πόλη και στο κέντρο της Ρόδου, με στόχο τη μείωση της κίνησης οχημάτων.  Παράλληλα, παρέχεται δωρεάν μεταφορά πολιτών και επισκεπτών εντός της Μεσαιωνικής πόλης με ηλεκτροκίνητα οχήματα τύπου golf στο πλαίσιο δικτύου αστικής συγκοινωνίας με προκαθορισμένες διαδρομές και αυξημένη συχνότητα. 

Επίσης, ο  Δήμος Ρόδου και η Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων υλοποιούν έργο για δημιουργία συνδεόμενων διαδρόμων πρόσβασης ΑΜΕΑ κατά μήκος του Μνημείου.  Ακόμη, έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις στο σύνολο των πυλών της Μεσαιωνικής πόλης, με ράμπες, για την είσοδο παιδικών και αναπηρικών αμαξιδίων. Παράλληλα, έχει γίνει χρήση στένσιλ με βιοκλιματικά υλικά που σηματοδοτούν τα σημεία πρόσβασης.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι ο Δήμος παραλαμβάνει δύο φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, οι οποίοι έχει σχεδιαστεί εντός του επομένου τριμήνου να εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία του νησιού, ενώ καταρτίζει ολοκληρωμένο σχέδιο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων (ΣΦΗΟ) για όλο το νησί της Ρόδου.

Τέλος, από τον Ιούλιο του 2020 εφαρμόζονται  νέοι κανόνες για τη διανομή εμπορευμάτων εντός της Μεσαιωνικής πόλης και συγκεκριμένα την είσοδο οχημάτων προμηθευτών αποκλειστικά και μόνο από τις 6 έως τις 9 το πρωί και μόνο για οχήματα κάτω των 3,5 τόνων.

Παράλληλα, προσκλήθηκαν οι  προμηθευτές και οι  εταιρείες delivery να κάνουν χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, συμβατικών ποδηλάτων ή και πατινίων. Ήδη αρκετές εκ των εταιρειών, αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, εισέρχονται στη Μεσαιωνική Πόλη χρησιμοποιώντας τα παραπάνω μέσα. Επιπροσθέτως, από το 2021, το σύνολο των επιχειρήσεων delivery υποχρεούται να κάνουν αποκλειστική χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων ή ποδηλάτων.

Και είπε, στη συνέχεια: «Για τη βιωσιμότητα  δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο.  Με πολιτικές προσανατολισμένες στην ουσία και στις λύσεις. Είναι ζήτημα ποιότητας ζωής για μονίμους κατοίκους και επισκέπτες, ζήτημα δικαιοσύνης προς τις επόμενες γενιές στις οποίες οφείλουμε να δώσουμε το δικαίωμα να ζήσουν στον τόπο τους και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρα τους. Είναι επίσης  ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης εφόσον η πράσινη και έξυπνη διαχείριση του περιβάλλοντος δημιουργεί ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Αλλά και ζήτημα τουριστικής στρατηγικής,  καθώς η παγκόσμια αγορά μετά την πανδημία δίνει προτεραιότητα στο ασφαλές και καθαρό περιβάλλον και αξιολογεί θετικά τις καλές πρακτικές για την αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας. Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η οικονομική βιωσιμότητα και η τουριστική βιωσιμότητα είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, έχουμε ως Δημοτική Αρχή την ευθύνη να δράσουμε  γρήγορα και μεθοδικά. Το μέλλον δεν περιμένει, είναι ήδη εδώ. Γι αυτό και μείς στον Δήμο Ρόδου πιστεύουμε ακράδαντα πως σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων  σαν την σημερινή, αντί για αμυντικές και φοβικές αναστολές, είναι σημαντικό να αποδεικνύουμε πως με τόλμη και σχέδιο μπορούμε να αποτελέσουμε πρότυπο και σημείο αναφοράς.

Τα καλύτερα λόγια είναι οι πράξεις. Όταν λέμε βιωσιμότητα το εννοούμε και το αποδεικνύουμε με χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα.  Χαίρομαι ιδιαίτερα  λοιπόν γι αυτή τη συνάντησή μας καθώς δημιουργεί για όλους μας αίσθημα αισιοδοξίας σε μια στιγμή που το έχουμε πραγματικά ανάγκη. Από εδώ, από την κεντρική πύλη της Καστροπολιτείας μας, εκπέμπουμε το μήνυμα της αυτοπεποίθησης για το μέλλον και τις προοπτικές του νησιού μας.  Για τη Ρόδο μας,  ένας δρόμος υπάρχει. Μπροστά και ψηλά.  Κι αυτός ο δρόμος είναι έξυπνος και πράσινος. Δρόμος αειφορίας,  προκειμένου να λάμπει πάντα  το σμαραγδένιο νησί μας κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου».     

Ο κ. Δράκος
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο κ. Δράκος, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που του έχει δείξει, είπε ότι, με αφορμή την εκδήλωση αυτή, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν σε όλους τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες, σε όλους τους κατοίκους της Ρόδου, σε όλους τους επισκέπτες του νησιού, παγκοσμίως, ότι η δημοτική αρχή Ρόδου του Αντώνη Καμπουράκη μετατρέπει τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου στην πρώτη ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ παγκοσμίως.

Ο κ. Δράκος, με την ομιλία του θέλησε να σηματοδοτήσει, όπως είπε, «την έναρξη της υλοποίησης ενός γιγαντιαίου project που απαιτεί ευρείες συνεργασίες, κόπο, χρόνο και αδιάκοπη προσπάθεια, με στόχο τη διαμόρφωση της ιστορίας των επομένων γενεών. Η κρίση, η πανδημία, οι δυσχέρειες, για εμάς αποτελούν ευκαιρία. Ευκαιρία ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου μας», τόνισε.

«Όλοι μαζί, θα γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος. Θα επανακτήσουμε την αίγλη της Ρόδου, ενώ παράλληλα θα την οδηγήσουμε και στο μέλλον», είπε ακόμη ο Αντιδήμαρχος και αναφέρθηκε σ’ αυτά που μελέτησαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν μέσα σε ένα μόλις έτος:
Νέο έξυπνο σύστημα ελέγχου πρόσβασης των οχημάτων και στις επτά (7) πύλες εισόδου, το οποίο και απαγορεύει την κίνηση οχημάτων εντός του Μνημείου πέραν αυτών των μόνιμων κατοίκων. Η Μεσαιωνική Πόλη, είναι περιοχή ήπιας και ελεγχόμενης κυκλοφορίας και στόχος τους είναι η σταδιακή της μετάβαση αποκλειστικά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Εκτός από αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, ο κ. Δράκος είπε ότι συνέταξαν νέα λίστα με αυστηρά κριτήρια για την είσοδο οχημάτων στη Μεσαιωνική πόλη, συστήνοντας Επιτροπή Ελέγχου Δικαιολογητικών και Χορήγησης Αδειών και εμποδίζοντας στην πράξη την είσοδο 2.500 οχημάτων στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Όμως δεν μένουν μόνο σ’ αυτά αφού με τον Δήμαρχο συνέταξαν τη νέα Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την Προστασία, Ανάδειξη, Προαγωγή και Εκσυγχρονισμό της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου σε Σύγχρονη και Ευφυή Καστροπολιτεία.

Ακόμη, δημοπρατούν ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης της Νέας Αγοράς. Επίσης, ολοκλήρωσαν τη μελέτη και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, δημοπρατούν το έργο για την αποκατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑ», αλλά και του Βοηθητικού Γηπέδου. Ξεκίνησαν ήδη το έργο αποκατάστασης του Κτηρίου της Ροδιακής Έπαυλης, ενώ δημοπρατούν και την ανάπλαση του Κήπου της. Συντάσσουν μελέτη και δημοπρατούν τη συνολική αποκατάσταση όλων των Σχολείων και των κτηρίων που ανήκουν στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων και χρήζουν άμεσης συντήρησης.

Καταρτίζουν νέα Σχέδια Κοινοχρήστων Χώρων και νέες Κανονιστικές για τη Μεσαιωνική πόλη, την περιοχή του Νεωρίου, τη Νέα Αγορά και τη Λίνδο.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι καταργούν το χώρο στάθμευσης έξω από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια αξία του και δημιουργώντας παράλληλα νέους χώρους στάθμευσης για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Συντάσσουν μελέτη για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Χαμάμ. Δημοπρατούν τη μελέτη και την κατασκευή «Garden Park Theater» εντός της Μεσαιωνικής πόλης και συγκεκριμένα στο χώρο του θεάτρου της οδού Ανδρονίκου.

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος συμπύκνωσε το όραμα για τη μετατροπή της Μεσαιωνικής πόλης στην πρώτη ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ παγκοσμίως, στα εξής έργα:
«Ευφυής διαχείριση απορριμμάτων», «Ευφυής διαχείριση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης», «Ευφυής ηλεκτροφωτισμός», «Ευφυής στάθμευση», «Ευφυείς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»,  «Ευφυείς πλατείες τεχνολογίας» και πάρα - πάρα πολλά ακόμη που θα ανακοινωθούν όταν ο Δήμαρχός το κρίνει.

Η κα Σδούκου
Την ικανοποίησή της για τα βήματα που διαπίστωσε ότι έχουν γίνει στη Ρόδο προς την κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης, εξέφρασε, στη συνέχεια, η κα Σδουκου αφού όπως είπε εδώ βρισκόμαστε ήδη στην υλοποίηση και είμαστε ένα παράδειγμα που αξίζει συγχαρητηρίων μι και έχουμε ήδη φύγει μπροστά στην υλοποίηση του οράματος.

Μιλώντας για τον θεσμό είπε ότι προάγει αυτούς τους καινοτόμους τρόπους μετακίνησης στην πόλη μας και το Υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζει αυτή την καμπάνια. Μάλιστα, θεωρεί ότι η πόλη της Ρόδου θα πρωτοστατήσει από εδώ και πέρα.
Αναφορά έκανε, στη συνέχεια,  στις καταστροφές, όπως ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, η περυσινή φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, οι πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017 και η περυσινή φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική που τόσοι άνθρωποι πρέπει να ξαναφτιάξουν την περιουσία τους από το μηδέν. Και βέβαια, σε άλλα μέρη του πλανήτη όπως στην Αμερική, αναφερόμενη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που όπως είπε είναι ένας παγκόσμιος κίνδυνος που είναι παρών.

Σύμφωνα με τη Γ.Γ. η Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία είναι η απάντηση που δίνει η Ε.Ε. σε αυτή την κρίσιμη ανάγκη της εποχής και στοχεύει στο να μπορέσουμε σιγά-σιγά να βαδίσουμε σε μία κοινωνία χαμηλών ρύπων.  Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας προς ένα νέο μοντέλο που είναι να διαφοροποιήσουμε  το ενεργειακό μας μείγμα, να σβήσουμε τους λιγνίτες από τη χώρα μας, να στραφούμε στην καθαρή ενέργεια με εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια μας και με τελικό στόχο αυτό που όλοι θέλουμε, να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, να την πληρώνουμε λιγότερα.

Όσο αφορά στην ηλεκτροκίνηση, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε νόμο για την προώθησή της και όπως είπε περνάμε σε ένα νέο κεφάλαιο για τις μεταφορές στη χώρα, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση γι’ αυτό και ήμασταν από τους τελευταίους στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό,  στο νόμο έχουν εντάξει ειδικά αναπτυξιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν να ξεπροβάλουν σιγά-σιγά παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας ενώ τα φορολογικά κίνητρα που υπάρχουν στο νόμο είναι ισχυρά για ν’ αντικαταστήσουν τον εταιρικό τους στόλο με ηλεκτρικά οχήματα.

Ειδικότερα, για τα νησιά είπε ότι το πρώτο μέλημά τους στην ηλεκτροκίνηση ήταν αυτά, που είναι πρώτα και στην ιεραρχία του πρωθυπουργού. Θέλουν να δώσουν μία άλλη προτεραιότητα αφού η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης είναι ιδανική λύση για τα νησιά και θα αναβαθμίσει και τις τουριστικές υπηρεσίες τους αφού οι ξένοι που έρχονται είναι ήδη εξοικειωμένοι με την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις τους. Αυτά τους έδωσαν την ώθηση για παραπάνω ευνοϊκά κίνητρα για τα νησιά μέσω του προγράμματος «κινούμαι ηλεκτρικά».

Οι Δήμοι, λοιπόν, θα κληθούν να φτιάξουν τα σχέδια ΣΦΗΟ, δηλαδή να χωροθετήσουν τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε να μην πάμε σε μία άναρχη κατάσταση μελλοντικά. Για τον λόγο αυτό βγαίνει και πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο που θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για το σχέδιο αυτό.

Ο κ. Κρεμλής
Στη συνέχεια και ο κ. Κρεμλής ξεκίνησε αναφερόμενος κακοκαιρία των τελευταίων  ημερών κάνοντας τον συσχετισμό με την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι τέτοια φαινόμενα αναμένεται να κλιμακωθούν στο μέλλον. Είπε, λοιπόν, ότι η εκδήλωση αυτή ήταν ακριβώς μία εκδήλωση αντιμετώπισης της και προσαρμογής σε όλους μας στην κλιματική αλλαγή που μας απειλεί γι’ αυτό πρέπει να μπούμε στην πρόληψη και αλλαγή της συμπεριφοράς μας για να μειώσουμε το ενεργειακό και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όλοι να βρισκόμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας, όχι μόνο από πλευράς πολιτικής προστασίας αλλά και πρόληψης.

Είπε και εκείνος ότι η Ρόδος πρωτοπορεί, όχι μόνο στο θέμα της ηλεκτροκίνησης αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δράσεις που άκουσε από τον Δήμαρχο οι οποίες έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και θα μετατρέψουν τη Ρόδο, μία από τις ναυαρχίδες του τουρισμού, σε ένα πράσινο νησί, ένα έξυπνο νησί, κάτι που εντάσσεται στο νέο μοντέλο της Ε.Ε. για την Κυκλική οικονομία.

Στη συνέχεια, ο κ. Κρεμλής είπε ότι οι πόροι της Ε.Ε. είναι εδώ, είναι πάρα πολλοί και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε. «Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το Μνημείο ως κόρη οφθαλμού», είπε ο ίδιος αλλά σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να υποστηρίξει και πάρα πολλά άλλα έργα τα οποία πρέπει να καταγράψουμε από τώρα.  Όμως το εγχείρημα είναι τεράστιο αφού οι χρόνοι πιέζουν.

Μιλώντας για τα νησιά, ο κ. Κρεμλής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για απεξάρτησή τους από το μαζούτ (όπως και πέντε από τον λιγνίτη) και για να γίνει αυτό θα πρέπει να προωθήσουμε τις ΑΠΕ, να διασυνδέσουμε πολλά από τα νησιά αυτά με το δίκτυο, μεταξύ τους και να  υποστηρίξουμε και μία πρωτοβουλία που έχει αρχίσει για τη διασύνδεση 17 νησιών του Νοτίου Αιγαίου μεταξύ τους. «Νησιά που θα αναπτυχθούν ΑΠΕ οπότε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή απεξάρτησή τους και αφετέρου να τα θωρακίσουμε απέναντι σε οποιεσδήποτε άλλες απειλές», όπως είπε.

Στη συνέχεια, μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η ηλεκτροκίνηση και ως εκ τούτου το δίκτυο των ηλεκτροφορτιστών να επεκταθεί τα μέγιστα ώστε η ηλεκτροφόρτιση να είναι προσβάσιμη σε όλους., χαιρέτισε τον Σύλλογο των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων αφού υπάρχουν χιλιάδες ηλεκτρικά οχήματα στο νησί κάτι που, όπως είπε, είναι καλό για το brandname της Ρόδου. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι η ενέργεια που πηγαίνει στο ηλεκτρονικό αυτοκίνητο να είναι από ΑΠΕ αφού αν είναι από λιγνίτη ή μαζούτ κάνουμε…μία τρύπα στο νερό, παρά τα ο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο όφελος από τις εκπομπές.

Έτσι, όλα αυτά κουμπώνουν μεταξύ τους και θα πρέπει να δούμε την πλήρη εικόνα, που δεν είναι μόνο εικόνα των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ή η εγκατάσταση ηλεκτροφορτιστών αλλά και η γενικότερη εικόνα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Και είπε, κλείνοντας ο συμπατριώτης μας: «Υπάρχουν όλα τα στοιχεία ώστε η Ρόδος, τα νησιά μας, να μετατραπούν σύντομα σε πράσινα νησιά, σε έξυπνες πόλεις, ώστε να συμβάλουμε όλοι με τη σειρά μας τόσο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην πράσινη οικονομία, στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και μίας νέας μορφής επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Καμπούρης
Για μία «γιορτή ζωής» έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης. Και είπε, μεταξύ άλλων: «Για εμάς, τη Δημοτική Αρχή της Ρόδου, αποτελεί καθήκον και προτεραιότητα η διαφύλαξη της βιωσιμότητας της Μεσαιωνικής πόλης. Είναι επιτακτική όμως η ανάγκη, η κοινωνία της Ρόδου να σταθεί δίπλα μας αρωγός και συνοδοιπόρος στην μετάβαση που επιχειρούμε να επιτύχουμε.

Σήμερα, μικροί και μεγάλοι μπορούμε να απολαύσουμε την ομορφιά της, στα μέτρα του ανθρώπου και όχι στα μέτρα των μηχανών. Η τεχνολογία μας υπηρετεί με σεβασμό. Δεν μας επιβαρύνει. Αντιθέτως, μας προσφέρει εκείνα τα εργαλεία που συνδράμουν στη βιώσιμη ανάπτυξη στη βάση των αρχών της αειφορίας. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτροκίνηση, η οποία με την προηγμένη εργονομία της, μας επιτρέπει να γεφυρώσουμε τις ανάγκες μας με τις ανάγκες των μνημείων μας, και να πάψουμε να αποτελούμε απειλή για αυτά».

 

rodiaki.gr

451 Views
AigaioTV

Latest from  AigaioTV

Login to post comments
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…