ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

10 September 2020
Author :  

Το παρών στην συνέντευξη Τύπου, έδωσαν ο Πρόξενος της Ισπανίας στην Αθήνα Ίβο Πασκουάλ Ερρέρα, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Κριστίνα Κόντε Ντε Μπερόλντιγκεν Γκάιερ, ο γλύπτης που φιλοτέχνησε το έργο τέχνης Χουάν Ραμόν Μαρτίν Μουνιόθ, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Ταρασλιάς και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολλιάδης.

 

Ομιλίες του Δημάρχου κύριου Αντώνη Καμπουράκη και του Αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων κύριου Κώστα Ταρασλιά

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, Σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, τον τόπο που γέννησε και φιλοξένησε σπουδαία ονόματα της αρχαιότητας στα γράμματα, τις

επιστήμες και τις τέχνες, τον τόπο που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα διαπολιτισμικά και εμπορικά κέντρα στη Μεσόγειο.Κύριε Πρέσβη,
θα ήθελα στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω τον ισπανικό λαό γιατί μας δώσατε τη δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε για τη σπουδαιότητα της Ρόδου ως ναυτική δύναμη και για τις σχέσεις μας με την Ισπανία.

Οι Ροδίτες στα 3.500 χρόνια ιστορίας τους αποδείχτηκαν σπουδαίοι ναυτικοί. Από το βασιλιά Τληπόλεμο που συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο μέχρι τη σημερινή εποχή. Ο μύθος μας λέει ότι κατά την επιστροφή τους από τον Τρωικό πόλεμο οι Ροδίτες βρέθηκαν σε κάποια νησιά, όπου συνάντησαν μεγάλη αντίσταση από τους ντόπιους κατοίκους, τους Σφεντονίτες. Έτσι λοιπόν, οι Ροδίτες δώσαν το όνομα Βαλεαρίδες στα νησιά από το αρχαίο ρήμα «Βάλλω» (χτυπώ).


Όμως οι σχέσεις με την Ισπανία συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας, αφού οι Ροδίτες αποικώντας τη Μεσόγειο, ιδρύουν πόλεις και στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπως η Ρόδη (Roses) της Ισπανίας, διδυμοποιημένη πόλη σήμερα με το Δήμο της Ρόδου.
Την περίοδο του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, ιππότες από την Αραγωνία και την Καστίλη αποτελούν τμήμα της ιπποτικής δύναμης στη Ρόδο.


Η ισπανική Γλώσσα τον 16 ο αιώνα συναντάται στην εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου, αφού Σεφαραδίτες Εβραίοι μεταναστεύουν στην πόλη και δημιουργούν την περίφημη εβραϊκή συνοικία στην Μεσαιωνική Πόλη (Juderia). Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα η Ρόδος έχει πολύ στενές σχέσεις και με άλλες πόλεις της Ισπανίας που είναι μέλη του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και της ΟΥΝΕΣΚΟ και έχουμε στενή συνεργασία, όπως η Κόρδοβα, το
Τολέδο και η Αβίλα. Ειδικότερα με την Αβίλα, πόλη με σπουδαίο Μεσαιωνικό Κάστρο όπως το δικό μας, είμαστε διδυμοποιημένοι στα πλαίσια του Οργανισμού.


Επιθυμούμε λοιπόν αυτή η στενή σχέση να συνεχιστεί με ανταλλαγή πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων και στο μέλλον. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω την Ισπανική Κυβέρνηση, το Ίδρυμα Θερβάντες και τον γλύπτη Χουάν Ραμόν Μαρτέν για τη δωρεά του γλυπτού που τιμά τη συμμετοχή 4 Ροδίων ναυτικών στον πρώτο περίπλου της γης υπό τον Μαγγελάνο. Τους καθηγητές Pedro Olalla, Νίκο Νικολάου και Σπύρο Συρόπουλο, οι οποίοι θα μας ταξιδέψουν αύριο Πέμπτη κατά τη διάρκεια συζήτησης σε στρογγυλό τραπέζι στο κατάλυμα της Ισπανίας, στο μαγευτικό ταξίδι της ναυτοσύνης.


Επίσης να ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμπαράσταση και προσφορά τους:  το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και τον Αντιδήμαρχο Στέφανο Δράκο το ΔΟΠΑΡ και τον Πρόεδρό του κύριο Κολιάδη Αλέξανδρο τη Διεύθυνση Πρασίνου και τον εντεταλμένο Σύμβουλο Παναγιώτη Σταμάτη τη Διεύθυνση Καθαριότητας και την Αντιδήμαρχο Τσαμπίκα Κιαχαγιά τη ΔΕΡΜΑΕ και τον Πρόεδρό της Γιάννη Ιατρίδη την τοπική Κοινότητα Λινδίων το 4 ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρόδου τον Αναπτυξιακό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κρεμαστής «η Πρόοδος».

68 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…