Η δίκη των 28: Οι καταθέσεις Γκαγκάτση - Κωνσταντινέα

13 February 2020
Author :  

Η δίκη των 28 συνεχίστηκε την Πέμπτη (13/2) με τις καταθέσεις του πρώην διαιτητή, Πέτρου Κωνσταντινέα και του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση.

 

Ο πρώην διαιτητής, Πέτρος Κωνσταντινέας, και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, πέρασαν την Πέμπτη (13/2) την πόρτα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνεχίζοντας τις καταθέσεις για τη νίκη των 28.

 

"Στις χαμηλότερες κατηγορίες είχα δεχθεί πιέσεις, του τύπου ο γνωστός, του γνωστού που είχε την ομάδα. Η μία φορά ήταν το 2007 στη Β' Εθνική ένα παιχνίδι ΑΟ Μάνης - Ιωνικός, πριν από τον αγώνα που με είχε ενοχλήσει ο Κανελλάκης γιατί με αμφισβητούσε.

Στην Α' Εθνική με πήρε ένας διαιτητής τελείως φιλικά για ένα ντέρμπι που μου είπε ότι πρέπει να παίξω ένα παιχνίδι Ξάνθη - Λεβαδειακός, και φοβόντουσαν οι παράγοντες τον διαιτητή. Δεν ορίστηκα στον αγώνα, απευθύνθηκαν στον κ. Σταθόπουλο τον πρόεδρο της Ενωσης μου και του είπα να ενημερώσει την ΕΠΟ. Ορίστηκε ο Τσινιάρης. Για τον αγώνα Ξάνθη - Ολυμπιακός (22/1/12, Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-0): Την Παρασκευή με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι ήρθε να πάρει κάτι παξιμάδια. Δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή.

 

Μου είχε πει ο Σταθόπουλος ότι ήταν πολύ καλός συνεργάτης του. Πήγαμε στον φούρνο, κοίταγε το μαγαζί, μου είπε ότι ο Σταθόπουλος δεν ήξερε ότι ήταν εκεί, παίρνει τα παξιμάδια του, που του τα έκανα και δώρο, ήμασταν όρθιοι έξω από το μαγαζί μου, με ανοιχτό το πορτπαγκάζ. Μου είπε "πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις, γιατί το παιχνίδι πρέπει να το νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει, ο Βασάρας θα φύγει". Ο Βασάρας ήταν ο μόνος αρχιδιαιτητής, δεν με είχε σε εκτίμηση", υποστήριξε αρχικά και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις.

 

Για την αναφορά του Κύρου Βασσάρα απάντησε: "Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είπα ότι κάτι γίνεται. Μου έκανε εντύπωση ότι μου είπε ότι δεν το ήξερε ο Σταθόπουλος. Πώς δεν το ήξερε αφού ήταν κολλητοί. Εννοείται… Δεν ξέρω αν τον πήρε κάποιος παράγοντας του Ολυμπιακού ή αν ενήργησε από μόνος του. Του απάντησα ότι δεν γίνονται αυτά που λέει. Το απόγευμα είδα τον γαμπρό του Σταθόπουλο, τον Μπλάνα που ήταν διαιτητής. Μου λέει: «Σε βρήκε ο Κουρίδης;» Εκείνη τη στιγμή, απόρησα, αιφνιδιάστηκα, δεν μίλησα. Του λέω «πέρασε ο Κουρίδης από Ζευγολατιό;» Μου είπε «ναι, του πήγα και λάδι». Την επόμενη ημέρα με πήρε ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι ήθελε να με δει. Δεν κάθισα πολύ, του ανέφερα ότι ήρθε ο Κουρίδης, παραξενεύτηκε. "Κατέβηκε ο Θοδωρής" μου λέει. Μου απάντησε αρνητικά όταν τον ρώτησα αν το ήξερε. Μου είπε "κοίταξε, έχουν φτιάξει τα πράγματα". Μου είπε επίσης, ότι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός, του απάντησα είπα ότι θα παίξω αυτό που θα δω και μου είπε "Πέτρο πρόσεξε.

 

Στη βαθμολογία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Μετά το τέλος του αγώνα  ήρθε ο παρατηρητής διαιτησίας και μου είπε ότι η διαιτησία μου ήταν πολύ καλή. Μου είπε "μια χαρά", ήταν παρόντες οι επόπτες και ο τέταρτος διαιτητής.

 

Ο Βασάρας μας είχε απαγορεύσει να τον παίρνουμε τηλέφωνο πριν πάρει τις εκθέσεις των παρατηρητών με τις βαθμολογίες μας. Με πήρε τηλέφωνο μετά τον αγώνα και μου λέει "τι έγινε, με έχουν πρήξει απέξω...". Δεν ξέρω πότε έστειλε ο Καλαθενός την έκθεση, αργότερα όταν διάβασα την έκθεση του, βγήκα από τα ρούχα μου και του είπα ότι πρέπει να ντρέπεται. Η φάση με τον Τοροσίδη είναι πολύ δύσκολη, πριν είχε πέσει τρεις φορές. Αν είναι λάθος ή σωστή, δέχομαι την κάθε κριτική, με μένα οι μεγάλες ομάδες δεν πέρναγαν καλά... Δεν κατηγορώ τον εαυτό μου, έτσι είδα τη φάση, έτσι την αξιολόγησα.

 

Ακολούθησε η απομάκρυνση Βασάρα, τη συνδέω με αυτά που έγιναν. Με πήρε τηλέφωνο ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι δεν έδωσα τρία πέναλτι. Είδα ταυτόχρονα ριπές συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, οπαδικός φανατισμός στο έπακρο. Φυσικά τιμωρήθηκα, μετά έπαιξα μια Κυριακή σαν 4ος και όταν έπαιξα διαιτητής ήταν ο Δούρος και ο Μπριάκος αρχιδιαιτητής. Είχαμε φτάσει στα πλέι οφ, περίμενα, υπήρχαν δημοσιεύματα ότι "έφαγαν τον Κωνσταντινέα".

 

Λίγες ημέρες μετά τον αγώνα μου πέταξαν μια πέτρα και έσπασαν την τζαμαρία. Ο αστυνομικός διευθυντής όταν πήγα να καταγγείλω με ρώτησε αν έχω κάνει ασφάλεια  και του είπα "ούτε έχω κάνει, ούτε θα κάνω". Με κάλεσε μετά ο κ. Κορέας και η κα Παπανδρέου, φοβόμουν για τη ζωή μου, το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς, ο πατέρας μου είχε προβλήματα υγείας, το παιδί μου ψυχολογικά προβλήματα. Τα πληρώνω ακόμη κυρία πρόεδρε», καταθέτει ο Πέτρος Κωνσταντινέας που μιλάει με τρεμάμενη φωνή. Ηταν γνωστό ότι ο "Κωνσταντινέας δεν ακουμπιέται". Κάποια στιγμή έπρεπε να παίξω και Ολυμπιακό, μπορεί κάποιοι μεγαλοπαράγοντες να νόμιζαν ότι χαλιναγωγούμαι.

 

ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ: "ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΑΙΤΙΑ Ν' ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΤΟ VAR ΔΙΕΘΝΩΣ"

O πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, χαρακτήρισε τους διαιτητές ως θύματα της ιστορίας, ενώ υποστήριξε με γλαφυρή ατάκα ότι η Ελλάδα θα γίνει η αιτία ν' απαξιωθεί το VAR διεθνώς.

"Ήμουν υποψήφιος στις εκλογές του 2012. Δεν έχω ιδία άποψη, δεν θα μπορούσα να έχω ιδία άποψη για ότι είχε γίνει το καλοκαίρι του 2012 για τον καταρτισμό των πινάκων. Μου τα είπε ο ίδιος ο Χρήστος Σάββας στο τηλέφωνο.

Ήταν μια περίοδος προεκλογικού αγώνα. Με κάλεσε ο κύριος Εισαγγελέας και με ρώτησε τι γνωρίζω και του είπα ότι είπα και σε εσάς. Οι Ενώσεις για λόγους πρεστίζ θέλουν να έχουν διαιτητές στην Α’ Εθνική και αυτό είναι ένα φαινόμενο που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται. Οι διαιτητές κατά την άποψη μου, θεωρώ ότι είναι τα θύματα όλης αυτής της ιστορίας.

Το 2006 τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία στη Σούπερ Λίγκα που είχε συσταθεί τότε. Τελικά είχαν ζητήσει να μπει ο Μπίκας στην Επιτροπή Διαιτησίας. Πάντα φταίνε οι διαιτητές και οι αντίπαλοι. Βάλανε το VAR, και θα γίνουμε οι αιτία να απαξιωθεί το VAR διεθνώς. Πάντα φταίνε οι αντίπαλοι, ποτέ οι ίδιοι. Όλη η κατάθεση μου είναι από μαρτυρίες τρίτων. Οι μεγάλες ομάδες δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται γιατί έχουν τα περισσότερα υπέρ τους σφυρίγματα, και όμως διαμαρτύρονται.

Το να δώσει η ΕΠΟ χρήματα σε μια Ένωση δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα παράνομο. Είναι για την ενίσχυση της, το που πάνε είναι θέμα της ΕΠΣ. Κανένας δεν κατεβαίνει για να χάσει στις εκλογές. Δεν είπα ποτέ ότι ο Ολυμπιακός θα στήριζε την υποψηφιότητα Σαρρή. Με τον Μώραλη έγινε μια κουβέντα, ήμασταν φίλοι τότε, υποστήριζε την υποψηφιότητα μου. Δεν έδωσα ποτέ λεφτά προκειμένου να εκλεγώ, ούτε σε Ενώσεις ούτε πουθενα. Κατέβηκα το 2001, το 2004, το 2008 με την συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων", υποστήριξε αρχικά και στη συνέχεια απάντησε:

Για το αν ο Γιάννης Μώραλης τον πίεσε να κατεβεί στις εκλογές: "Δεν μου συνέστησε να μην κατέβω, είχα πει ότι αν θα δηλώσω υποψηφιότητα δεν θα κάνω πίσω. Υποστήριζε την υποψηφιότητα μου, την ήθελε, πίστευε σε μένα αλλά προφανώς επειδή ήταν εκπρόσωπος του Ολυμπιακού άλλα θα ήθελε η ιδιοκτησία του Ολυμπιακού. Ο Παλάσκας της ΕΠΣ Καρδίτσας μου είχε πει ότι οι διαιτητές του δεν ορίζονται,  γι' αυτό και οι διαιτητές του είχαν ζητήσει να πάρουν μεταγραφή σε άλλη Ένωση. Δεν θα μπορούσα να είμαι στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και δεν θα ήθελα Είχα πάει στη Super League και τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία και ότι ήταν δικό μου θέμα πως θα τα έβρισα με τη FIFA και την UEFA. Από το 2004 μέχρι το 2008 με ειδική άδεια που είχα πάρει ανακοινώνονταν και οι βαθμοί και οι τιμωρίες. Τους είχα πει να πάρουν τη διαιτησία και μου είχαν απαντήσει "δεν θα μας πετάξεις σε εμάς, την καυτή πατάτα της διαιτησίας".

Έγιναν πολλά, συγκεντρώσεις Ενώσεων. Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν μεθοδεύσεις για να μην εκλεγώ. Αν ήξερα θα τα είχα καταγγείλει. Αυτά συμβαίνουν στις Ενώσεις, για να ψηφίσουν τη διοίκηση Σαρρή.  Ο Σαρρής είχε την υποστήριξη από ένα τεράστιο αριθμό Ενώσεων. Εγώ πάσχιζα μέχρι την τελευταία στιγμή να πάρω την ΕΠΣ Ημαθίας όπου ήταν ο Καραμελίδης.

Για τη συνάντηση στο Χίλτον, μου είπε ο Χρήστος Σάββας γι΄αυτήν, ότι συζητούσαν για την προεδρία Πιλάβιο. Δεν με ενδιέφερε η συγκεκριμένη συνάντηση. Δεν ήταν ευχαριστημένοι από την προεδρία Πιλάβιου, και ο κ. Μαρινάκης και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ. Δεν ασχολείτο με την ΕΠΟ ο Πιλάβιος, όπως περίμεναν. Δεν ήμουν παρών στη συνάντηση, μου είπε ο Σάββας ότι έγινε μια συνάντηση γιατι δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον Πιλάβιο. Τότε δεν με ενδιέφερε, δεν είχα σκοπό να κατέβω στις εκλογές. Την υποψηφιότητα μου την ανακοίνωσα μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2012. Δεν πήγα μόνος μου, με κάλεσε ο εισαγγελέας και πήγε. Ότι ειπώθηκε από τον κ. Παλάσκα εγώ τα έμαθα από το διαδίκτυο. Τι να τσεκάρω, ότι δεν έπαιζαν οι διαιτητές του; Ότι αυτά που μου είπαν τότε ήταν αλήθεια. Δεν ξέρω γιατί τα ανακάλεσαν. Αν δεν μου τα έλεγαν, δεν θα πήγαινα στον Εισαγγελέα. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί τα αναίρεσαν. Μου τα είπαν και όταν με κάλεσε ο Εισαγγελέας πήγα και τα είπα".

Για το εάν ο πίνακας των διαιτητών καταρτιζόταν με άλλα κριτήρια: "Όχι δεν θα μπορούσε να είναι έτσι. Δεν έχω να πω για κάποιον διαιτητή, ότι έχω κάτι υπόψη μου. Για τις καταγγελίες, σας είπα ότι όταν χάνουν ένα παιχνίδι φταίνε οι διαιτητές και ο αντίπαλος που πλεύρισε τον διαιτητή, ποτέ δεν φταίνε οι ίδιοι. Δεν γίνεται στην Ελλάδα μόνο αυτό. Η UEFA έφτασε σε σημείο να μην ανακοινώνει ορισμούς γιατί οι παράγοντες σε όλο τον κόσμο θέλουν να ξέρουν ποιος τους παίζει. Ο Αλαφούζος είπε κάποια πράγματα για το άτομο μου. Αυτός μπήκε στο ποδόσφαιρο το 2012, εγώ έφυγα το 2008, τώρα τι σχέση έχει;".

Για το αν ο Σαρρής ήταν επιλογή Μαρινάκη: "Το έχω καταθέσει, ήταν επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ. Το μόνο που υπέπεσε στην αντίληψη μου για τις εκλογές της ΕΠΟ, ήταν τα σημαδεμένα ψηφοδέλτια, και το κατήγγειλα τότε. Όταν μου τα είπαν τότε, δεν έλεγξα την αλήθεια ή την βασιμότητα τους. Δεν γνωρίζω γιατί τα διέψευσαν. Αν οι ίδιοι έλεγαν ψέμματα σε μένα ή υπερβολές, ρωτήστε τους ίδιους. Δεν έμαθα αν αυτά που μου έλεγαν τότε, ίσχυαν. 

Ο Αριστείδης Σταθόπουλος δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη διαιτησία, δεν ήταν το αντικείμενο του και ούτε είχε τη διάθεση, ούτε εγώ ασχολήθηκα. Ο Προύντζος παρά το γεγονός ότι παλιά είχε ασχοληθεί με τη διαιτησία, από την ημέρα που ανέλαβε μέλος στην ΕΠΟ, δεν ασχολήθηκε ποτέ με την διαιτησία.

Πρακτικά από την ΚΕΔ, όταν εγώ ήμουν πρόεδρος στην ΕΠΟ, τηρούνταν μόνο όταν η Επιτροπή αποφάσιζε την τιμωρία κάποιου διαιτητή, όχι όταν επιλεγόντουσαν οι διαιτητές για τον πίνακα (σ.σ. στην επίμαχη συνεδρίαση του Αυγούστου του 2012, δεν είχαν κρατηθεί πρακτικά). Δεν ξέρω αν κρατήθηκαν πρακτικά στη συνεδρίαση τον Αύγουστο του 2012. Δεν συνηθίζονταν να τηρούνται πρακτικά γιατί το πρακτικό ήταν η αξιολόγηση των διαιτητών που είχε προηγηθεί. Συζήτηση για τους πίνακες γινόταν όμως.

Στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί ότι το λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού, όπως το κάνει και ο ποδοσφαιριστής, το κάνει ο διαιτητής. Εσχάτως η FIFA έβαλε στο παιχνίδι και την τεχνολογία για να μειωθούν τα λάθη. Τα λάθη όμως, συνεχίζονται ακόμη και με το var. Το είπα και προηγουμένως, θα γίνουμε οι αιτία να απαξιωθεί παγκοσμίως".

Για τη διαδικασία σε περίπτωση διαφωνίας μέλους της ΚΕΔ με τους πίνακες: "Να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΕΠΟ και της ΚΕΔ ότι η διαδικασία ήταν παράνομη, μετά θα συνεδρίαζε το συμβούλιο της ΕΠΟ και θα μπορούσε ακόμη και να ακυρώσει τη διαδικασία.

Η Sportsradar δεν έχει στις εκθέσεις της ούτε τα ποσά που παίχθηκαν, ούτε την προσδοκία από αυτά τα παιχνίδια, αν τα παιχνίδια παίχθηκαν σε νόμιμες εταιρίες, ούτε τα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν τα ποσά. Αν δεν μας πει ποιοι είναι αυτοί που έπαιξαν τα ποσά, τότε πως μπορούμε να πούμε αν μια ομάδα είναι ύποπτη. Ο Σιμιτζόγλου στη Βουλή είχε πει ότι άλλα ποντάρονται και άλλα έρχονται ως αποτέλεσμα. Και μας τα στέλνουν ως ύποπτα.

Ο Ηλίας Σπάθας είχε ένα κακό επώνυμο, όπως έχει και ο γιος μου γιατί ο πατέρας του εμπλέκεται σε κάτι κασέτες, πολύ παλιά. Ήταν από τους καλύτερους Έλληνες διαιτητές.  Φρονώ πως δεν διαμόρφωσε το αποτέλεσμα στον αγώνα Ξάνθη - Παναθηναϊκός για τον οποίο κατηγορείται"

 

ΠΗΓΗ https://www.sport24.gr

 

166 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…