Αναζητώντας τα Μυστικά της Καρδιάς (ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ)

07 October 2019
Author :  

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ , MD, PHD, MASE, FESC, FACC

Ακαδημαικό Status:

Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας

Διακεκριμένο μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας

Μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας  Επιστημών και Τεχνών

1986: Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών

1993: Διευθυντής Β΄Καρδιολογικού Τμήματος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

2004: Διευθυντής Β΄Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο << ΑΤΤΙΚΟΝ>>

2006: Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Πρόεδρος και νυν Διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας

Αναζητώντας τα Μυστικά της Καρδιάς

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Οι καρδιοπάθειες  σήμερα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου του πληθυσμού της χώρας μας. Παρήγορο για εμάς είναι ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Βασική αιτία θεωρείται η μεταβολή του τρόπου ζωής στ σύγχρονη κοινωνία.

Ο τρόπος ζωής μια προηγμένης κοινωνίας, με την απομάκρυνση από τη φυσική διατροφή, τις κακές καθημερινές συνθήκες  συμπεριφοράς και κίνησης του πληθυσμού, αποτελεί τον κύριο λόγο της μεγάλης έξαρσης των καρδιαγγειακών παθήσεων σήμερα.

Λόγω του εύλογου ενδιαφέροντος που προκλήθηκε διεθνώς από τις εκατόμβες των θανάτων, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν διάφορες προληπτικές και θεραπευτικές προσπάθειες με στόχο να αναχαιτισθεί η θανατηφόρα αυτή μάστιγα της εποχής. Οι προσπάθειες αυτές υπήρξαν κυρίως αποτέλεσμα αφ ΄ενός της ανησυχίας της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και αφ΄ετέρου της μεγάλης τεχνολογικής προόδου. Παράλληλα, όπως ήταν φυσικό, αναπτύχθηκε και η κερδοσκοπική διάθεση σειράς ιατρικών και παραϊατρικών κυκλωμάτων. Βασική αιτία υπήρξε η εκμετάλλευση της άγνοιας του απλού ανθρώπου, όσον αφορά τις εξελίξεις της σύγχρονης Ιατρικής. Έτσι, διαπιστώνεται καθημερινά μεγάλος προβληματισμός περί του τι πρέπει να πράττουν τόσο οι ίδιοι οι καρδιοπαθείς για να θεραπευτούν όσο και ο υγιής πληθυσμός προκειμένου να μην νοσήσει.

Πόσες φορές οι ασθενείς δεν επισκέπτονται σειρά γιατρών προκειμένου να πληροφορηθούν ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την περίπτωσή τους;

Πόσες φορές δεν καταγγέλλονται γιατροί από τους ίδιους τους ασθενείς τους για τις ανεπιτυχείς θεραπείες στις οποίες τους υποβάλλουν;

Δυστυχώς , η ελευθερία διατύπωσης οποιασδήποτε γνώμης από τον οποιονδήποτε σε συνδυασμό με την υπερπληροφόρηση του Internet, που μάλιστα πολλές φορές είναι λανθασμένη, δεν οδηγήγησε στη σωστή διαφώτιση του πολίτη. Οι επιστημονικές παρεμβάσεις τα τελευταία 50 χρόνια υπήρξαν συγκλονιστικές τόσο στη θεραπευτική όσο και στην προληπτική αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών σε τέτοιο βαθμό , που εύλογα ο απλός άνθρωπος διερωτάται γιατί δεν υπάρχει η αναμενόμενη ύφεση αυτής της πανδημίας.

Στο επιστημονικό αυτό αδιέξοδο προστίθεται σήμερα η άποψη ότι παράλληλα με το δόγμα της ιατρικής με βάση τις τεκμηριωμένες ενδείξεις ( Evidence Based Medicine) υπάρχει και μια άλλη άποψη της εξατομικευμένης ιατρικής για κάθε ασθενή ( Personalized Medicine) .

Η άποψη αυτή στηρίζεται στο ότι οι άνθρωποι απέναντι στην αρρώστια και το φάρμακο δεν είναι όλοι ίδιοι. Η εξήγηση βρίσκεται στους πολυμορφισμούς και στις μεταλλάξεις των γονιδίων που καθημερινά αποκαλύπτονται και διαφοροποιούν κάθε άρρωστο ξεχωριστά μέσα στο σύνολο όλων των αρρώστων. Οι άρρωστοι που μελετούνται με τις πολυκεντρικές μελέτες και από τις οποίες εξάγονται αποτελέσματα τα οποία στηρίζονται στους μέσους όρους και τα ποσοστά της στατιστικής δεν επιλύουν πάντα το πρόβλημα του κάθε αρρώστου. Ο κάθε άρρωστος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση το οικογενειακό του ιστορικό και τα γονίδιά του.

Μέσα  σ΄ αυτόν τον κυκεώνα των θέσεων και αντιθέσεων έχει δυστυχώς θέση και η Ιατρική που κινείται εκτός του Ιπποκρατικού όρκου. Με απλά λόγια η κερδοσκοπική διάθεση σειράς ιατρικών και παραϊατρικών κυκλωμάτων, που στηρίζονται στην άγνοια του απλού ανθρώπου όσον αφορά τις δυνατότητες και τα όρια της σύγχρονης θεραπευτικής.

Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που συντελέστηκε σε όλους τους τομείς της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης εξακολουθεί να είναι πάντα επίκαιρος με το δόγμα του ότι το καλύτερο φάρμακο δεν είναι άλλο από τον ηθικά δομημένο και επιστημονικά καταρτισμένο γιατρό. Αυτόν το γιατρό αναζητά αγωνιωδώς ο κάθε άνθρωπος όταν αρρωστήσει, για να του εμπιστευθεί ότι πολυτιμότερο διαθέτει, την ίδια του τη ζωή.

Δυστυχώς όμως ο σωστός γιατρός δεν ανευρίσκεται πάντα. Η ελευθερία διατύπωσης οποιασδήποτε γνώμης σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη πληροφόρηση – παραπληροφόρηση, που πολλές φορές προέρχεται ακόμα και από τα μέσα ενημέρωσης, οξύνει περισσότερο το πρόβλημα αντί να το επιλύει.

Με το εκλαϊκευμένο αυτό σύγγραμμα << Αναζητώντας τα Μυστικά της Καρδιά>> πιστεύω ότι απαντώνται τα αναπάντητα ερωτήματα του αναγνώστη.

Δημήτρης Κρεμαστινός

336 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…