Αθρο του κ Γάκη για την ανάπτυξη 04-07-2019

04 July 2019
Author :  

Το θέμα της ανάπτυξης μας απασχολεί και θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια. Το μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζουμε το σχέδιο, αλλά και το όραμά μας για την ανάπτυξη είναι ένα πεδίο ανοιχτής σύγκρισης και σύγκρουσης με τη ΝΔ και τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που στηρίζεται και στηρίζει.
Εμείς, λέμε συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ΝΔ αφήνει τα πάντα στις «δυνάμεις της αγοράς».
Η παράδοση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στις «δυνάμεις της αγοράς» που έγινε από τη ΝΔ είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσιονομική χρεοκοπία της χώρας, την καταστροφή του κοινωνικού ιστού, την υποβάθμιση της εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του κοινωνικού κράτους, του ρόλου της Περιφέρειας.
Είχε επίσης ως αποτέλεσμα, την εγκαθίδρυση μηχανισμών διαφθοράς, αδράνειας, έλλειμμα αξιοπιστίας στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθυστέρηση στην απορρόφησή τους, φαινόμενα διαφθοράς στη διαχείρισή τους.
Την ώρα που πάγωναν τα μεγάλα έργα για τη χώρα, όπως το Κτηματολόγιο, οι αυτοκινητόδρομοι, οι συγκοινωνίες, αναθερμαινόταν τα πελατειακά δίκτυα και τα κέρδη των «ημετέρων».
Η «ανάπτυξη» της ΝΔ είχε ακόμη ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φαινομένων «φούσκας» όπως το χρηματιστήριο και τα κόκκινα δάνεια.

Αυτό είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ, αυτό σημαίνει –και το είδαμε και στην πράξη- «ανάπτυξη από τις δυνάμεις της αγοράς».

Εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτήν την «ανάπτυξη» που κατέστρεψε ήδη μία φορά τη χώρα. Εμείς βασίζουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο σε 3 άξονες για τους οποίους έχουμε πράγματα τα επιδείξουμε σήμερα: α) τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων επαγγελματιών και της καινοτομίας β) τον θεσμικό εκσυγχρονισμό για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας γ) έναν πολύπλευρο αναπτυξιακό σχεδιασμό και επενδύσεις.

Και μπορούμε να κάνουμε λόγο και για πράγματα που ως κυβέρνηση έχουμε πετύχει στον τομέα της ανάπτυξης μέχρι σήμερα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα εμπόδια και τους περιορισμούς.

Δημιουργούμε την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έναν κομβικό θεσμό ανάπτυξης, αναβαθμίσαμε τον Αναπτυξιακό Νόμο για τη χρηματοδότηση κλάδων της μεταποίησης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αναπτύσσουμε το πλαίσιο πίστωσης-χρηματοδότησης ια πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Απλοποιήσαμε, επεκτείναμε και εκσυγχρονίσαμε μία σειρά από πλαίσια και διαδικασίες με στόχο τη διευκόλυνση των υπαρχόντων και νέων επιχειρήσεων.


Όμως πέρα από το νομοθετικό έργο για την ανάπτυξη, εξασφαλίσαμε ήδη πόρους και χρηματοδοτήσεις. Από το «Πακέτο Γιουνκέρ» εξασφαλίσαμε 2,7 δις. Το μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους 2 δις. τον χρόνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και για έργα υποδομών. Διασφαλίσαμε 500 εκ. για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις. Εξασφαλίσαμε έως τώρα 8% περισσότερα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) και 250 εκ. για υποτροφίες σε ερευνητές και ακαδημαϊκά προγράμματα, έναντι 80 την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Και αυξήσαμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο 2% του ΑΕΠ – από 1% που ήταν ο ετήσιος μέσος όρος για την περίοδο 1995 – 2015.

Έχουμε μία ολοκληρωμένη Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους. Με ορίζοντα το 2030 η Αναπτυξιακή Στρατηγική μας συνδυάζει την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική διάσταση ακολουθώντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.
Η Εθνική Αναπτυξιακή μας Στρατηγική περιλαμβάνει και ενέργειες με στόχο των διπλασιασμό των ξένων επενδύσεων και την υποστήριξη και αύξηση των εξαγωγών μας έως το 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.
Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σχεδιασμό. Και η ανάπτυξη μιας χώρας δεν μπορεί να αφήνεται σε δυνάμεις έξω από αυτήν. Το «αναπτυξιακό» μοντέλο της ΝΔ θα καταστρέψει για άλλη μια φορά τη χώρα, τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα, όπως ακριβώς έκανε και την προηγούμενη φορά.
***
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

206 Views
AigaioTV
Login to post comments
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…